Z majsterky sveta šťastná mama a úspešná podnikateľka. Lenku Cenigovú Gajarskú hendikep nezlomil

Patricia Poprocká, 19. marca 2019 o 06:01

Lenka Cenigová Gajarská sa narodila bez lakťovej časti pravej ruky. Hendikep jej však nezabránil žiť naplno, naopak. Mnohí ju poznali ako skvelú altétku: je dvojnásobnou majsterkou sveta v skoku do diaľky a majsterkou Európy v skoku do výšky. Po skončení kariéry a narodení prvého dieťaťa sa začala venovať podnikaniu.

Lenka Cenigová Gajarská bola úspešnou športovkyňou, dnes je podnikateľkou.

Foto: facebook Lenky Cenigovej Gajarskej

Dnes je Lenka matkou troch detí a v Žiline vedie úspešnú fimu Be Lenka, ktorá vyrába pomôcky na nosenie detí či barefoot topánky. Je jednou z desiatky výnimočných žien Slovenska, ktoré nedávno prezident Andrej Kiska pri príležitosti MDŽ pozval na slávnostný obed. Už túto nedeľu, 24. marca ju bude možné stretnúť osobne na Baby markete Žilina v priestoroch Event House, kde predstaví práve výrobky svojej značky.

Od športu ste prešli k podnikaniu. Vyrábate nosiče a šatky pre bábätká, barefoot topánky... Kedy vás tieto záležitosti tak nadchli?
Všetko to prišlo s narodením mojej prvej dcérky. Chcela som ju nosiť, a tak som si zaobstarala nosič, ktorý mi však nevyhovoval. Skúšala som viaceré šatky a nosiče, ale stále som hľadala niečo pohodlnejšie. Šatky sa mi veľmi páčili a ako materiál mi vyhovovali, nuž ale pre mňa bolo s mojim hendikepom viazanie komplikované. Začala som teda premýšľať, ako spojiť šatku s nosičom, s ktorým sa manipuluje jednoduchšie. A prišla som na to (úsmev), 17. mája 2015 sme ušili náš úplne prvý šatkový nosič.

Prečo práve nosiče?
Nosič je pomôcka, ktorá nie je iba praktická. Áno, mamička má voľné ruky a zároveň dieťatko pri sebe, čo je neoceniteľnou výhodou. Nosenie je však celkovo veľmi prospešné pre dieťatko, a to po fyzickej aj psychickej stránke. Chceli sme teda umožniť všetkým rodičom zažívať túto vzájomnú blízkosť, ktorú nosiče a šatky ponúkajú. A zároveň vyjsť v ústrety každému aj čo sa týka dizajnu, veď každému sa páči niečo iné. Preto sme postupne rozšírili ponuku o nové vzory a farby a stále náš sortiment obohacujeme.

A ako ste došli k topánkam?
Čo sa týka topánok, vyrábať barefoot topánky bol vždy môj sen. Ako dlhoročná športovkyňa viem, aké je dôležité mať skutočne správnu obuv, veď nohy nás nesú celý život. Barefoot topánky sú pre nohy, dovolím si povedať, najzdravším typom obuvi, pretože napodobňujú chôdzu naboso, a tá je pre nás všetkých prirodzená. Tento zdravotný element sme spojili s dizajnom a vznikli barefoot topánky Lenka. Veľmi ma teší pozitívna spätná väzba, ktorú na ne dostávame od našich zákazníkov. Mamičky to veľmi dobre poznajú, keď začnete nosiť, či už nosič alebo barefoot topánky, už skrátka neprestanete (smiech).

So svojimi topánkami.

Foto: facebook Lenky Cenigovej Gajarskej

Ste zástankyňou nosenia? Je podľa vás pre dieťa a matku naozaj to najlepšie, alebo to odporúčate kombinovať aj s kočíkovaním? V rozhovoroch ste o sebe vraveli, že pri prvom dieťati ste milovali práve kočíkovanie...
Zástankyňou nosenia jednoznačne som. Zhrnula by som to asi takto: Nosenie je láska. Dieťatko bolo nosené v brušku deväť mesiacov a po narodení teda očakáva, že bude blízko pri mamičke. Nosenie túto blízkosť umožňuje, zároveň sa buduje väzba a dôverný vzťah medzi oboma. Nosené deti sú pokojnejšie, menej plačú, lebo blízko matky sa cítia v bezpečí, no a v neposlednom rade je to veľmi praktické. Mamička môže popri nosení zároveň upratať, navariť, nakúpiť a v nosiči či šatke aj dieťa nadojčiť. Netvrdím však, že má matka dieťa nosiť od rána do večera, i keď sú také prípady. Komu to vyhovuje, môže nosiť celý deň. S nosičom sa rodič dostane napríklad aj tam, kde sa s kočíkom nedostane. Ale myslím si, že nie je nezvyčajné nosenie a kočíkovanie kombinovať. Odporúčam najmenšie detičky nosiť v šatke, neskôr môže mamička prejsť na nosič a ten potom kombinovať s kočíkom.

Vidíte rozdiel medzi Vaším prvým, kočíkovaným dieťaťom, a druhým, noseným?
Osobne pri mojich deťoch veľké rozdiely nevidím, ale je pravda, že v určitých oblastiach sa dajú nájsť. Deti sú veľmi individuálne, niektoré nemajú žiadne problémy, iné ich majú pri rovnakej starostlivosti viacero. Ak je dieťa od narodenia iba kočíkované a nenosené, čo znamená aj to, že spáva v postieľke a väčšinu času sa teda nachádza v ležiacej polohe na chrbátiku, môžu ho potrápiť napríklad kolikové bolesti bruška. Z tohto hľadiska sa osvedčilo nosenie, pri ktorom je dieťa vo vertikálnej polohe podporujúcej okrem iného aj zdravé trávenie. Rozdiely medzi nenosenými a nosenými deťmi sú kapitolou samou o sebe, ťažko to zhrnúť do pár slov. Vo všeobecnosti sa dá povedať a zo skúseností našich zákazníčok vidíme, že si nosenie pochvaľujú aj pri prerezávaní zúbkov, pri uspávaní, na výletoch a dovolenkách, či pri dojčení.

Ako stíhate podnikanie pri troch deťoch, z toho posledné ešte celkom malé?
Nehovorím, že je to ľahké, ale dá sa to stíhať. Samozrejme v tom nie som sama. Mám okolo seba tím skvelých ľudí, ktorí sa starajú o celkový chod a prevádzku. Neraz som bola s malým v práci, mala som ho v nosiči a venovala som sa tomu, čo som práve potrebovala vybaviť a zariadiť, kým on spolupracoval a spal, aspoň teda na tú chvíľu (úsmev). Keď sa mi kvôli deťom nepodarí prísť do práce, ako napríklad v posledných dňoch, keď všetky deti ochoreli, s kolegami sme neustále v kontakte a ak treba, riešime veci aj cez telefón. Sme veľmi dobrá partia, takže v tomto nie je žiadny problém.

Nosíte najmladšie dieťa tiež?
Áno, samozrejme, a veľmi rada.

Bolo ťažké preraziť na trhu šatiek a nosičov? V čom sú tie vaše iné?
Trh s pomôckami na nosenie detí je dnes skutočne plný. Keď som vymyslela svoj prvý nosič, nemala som v pláne rozbehnúť produkciu nosičov a šatiek vo veľkom. Išlo to postupne akosi samo. Ono to tak býva, stretnú sa nosiace mamičky a obzerajú si navzájom nosiče. Ja som hovorila, že ten, v ktorom mám dcérku, je môj vlastný a tak nejako sa to medzi mamičkami v okolí rozšírilo. Začali sme šiť nosiče Lenka na objednávku, a keďže záujem rástol, spustili sme internetový obchod. Uspieť popri konkurencii nie je nikdy ľahké a musím povedať, že bez môjho biznis partnera, ktorý sa staral o reklamu, by sa mi to až v takomto rozsahu nepodarilo. Ja sama som však nikdy nešla so zaťatými päsťami. Hoci, samozrejme, za našou značkou si pevne stojím, zároveň si vážim každého výrobcu ergonomických nosičov a šatiek. Veď predsa to, čo robíme, je pre detičky a celé to má hlboký zmysel, ktorý nás všetkých spája.

Lenka nosenie odporúča - je praktické aj prospešné.

Foto: facebook Lenky Cenigovej Gajarskej

Čo osobne uprednostňujete – šatku či nosič?
Pre novorodencov a malé detičky, vrátane predčasne narodených detí, odporúčam jednoznačne šatku. Tú úplne stopercentne nenahradí žiaden nosič. Šatku si rodič dotiahne a prispôsobí podľa potreby úplne presne na mieru drobného telíčka svojho dieťatka. Keď je dieťatko už väčšie, odporúčam nosič. Je praktický a dieťa doň rýchlo usadíte, aj ho z neho rýchlo vyberiete. To ocenia najmä rodičia detí, ktoré už začali chodiť a popri lezení a behaní sa sem-tam ešte chcú ponosiť. Ale záleží to na konkrétnych rodičoch. Poznám mamičky, ktoré aj trojročné dieťa nosia v šatke a nosič si nikdy nezaobstarali. Aj tak sa dá.

Ak niekomu šatka predsa len nevyhovuje treba ju ukladať, križovať, viazať, od akého veku dieťaťa odporúčate nosič?
Na nosenie novorodencov a detí do približne tretieho - štvrtého mesiaca je najlepšia šatka. Každá mamička, ktorá šatku ešte nikdy v živote neviazala, má obavy, čo je prirodzené. Ale ono to celé zložito iba vyzerá, naozaj (úsmev). Tým by som chcela povzbudiť všetky mamičky, aby sa nebáli. Prvé naviazanie možno nebude vyzerať ukážkovo, ale to predsa vôbec nevadí. Druhé a tretie už bude lepšie. Základom je skúšať a skúšať, ono to príde, mamička sa to naučí. Šatku môže rodič na nosenie používať aj pri väčšom dieťati, dokedy mu vyhovuje. Pokiaľ rodičia nechcú šatku, ale iba nosič, ten odporúčam začať používať zhruba od tretieho mesiaca veku bábätka, alebo od veľkosti 62. Najlepšou voľbou sú rastúce nosiče, ktoré sú univerzálne a prispôsobujú sa veľkosti dieťaťa. Takýto nosič poslúži na nosenie až do veku troch rokov.

Narodili ste sa s hendikepom – pociťovali ste to ako niečo, čo Vám sťažuje život? Myslím z praktickej stránky, predsa len, s dvoma rukami je všetko jednoduchšie... Robili Vám niektoré činnosti veľké problémy, či ste sa všetko naučili prirodzene aj s hendikepom?
Viete, ja v podstate neviem, aké je to fungovať s dvomi rukami, hoci si to, samozrejme, viem domyslieť. Všetko som celý život robila jednou rukou a čo sa dá, tak aj tou druhou hendikepovanou. Určite som však zažila situácie, kedy mi druhá zdravá ruka chýbala. Napríklad keď som niesla tašku s nákupom a začalo pršať. Hoci som v kabelke mala dáždnik, nebolo pre mňa možné držať jednou rukou nákup aj dáždnik. Prípadne manipulácia s niektorými vecami, zdvíhanie objemnejších krabíc a podobne. Toto sú ale všetko v podstate zanedbateľné situácie. Všetko podstatné som sa naučila robiť prirodzene aj s hendikepom.

Čo sa týka medziľudskej stránky, museli ste rovesníkom v škole vysvetľovať, čo máte s rukou? Deti bývajú aj kruté – neboli ste terčom posmechu, napríklad? Ako ste to zvládali?
Áno, deti vedia byť kruté a neraz sa mi v škole posmievali. Bolo mi to ľúto, ale na druhej strane, myslím, že ma to viac zocelilo. Snažím sa vo všetkom vidieť to dobré, pozitívne. Otec ma priviedol k športu, aby mi možno aj kvôli zdravým rovesníkom ukázal, že aj ja môžem žiť ako oni a niečo aj dokázať. Dnes si viem bez problémov a spontánne urobiť srandu aj sama zo seba.

Ako ste na tom so športom dnes? Stíhate športovať? Ak áno, kedy a čo?
Šport a pohyb mám veľmi rada. Na materskej však toho človek veľa nespostíha, veď už pobehovanie okolo detí by mohlo byť označené za dobrý kardio tréning (úsmev). Keď som po materskej nastúpila naspäť do práce, začala som chodiť do posilňovne. Ale onedlho na to som zistila, že čakám tretie dieťatko, takže momentálne sa celý môj čas točí okolo detí a práce. Na šport ako na prioritu bude určite čas potom neskôr.

Najdôležitejšia činnosť v Prezidentskom paláci. (Počas nedávneho slávnostného obeda s prezidentom.)

Foto: facebook Lenky Cenigovej Gajarskej

Vediete k tomu aj deti? Ako?
Áno, moje deti po mne zdedili športové nasadenie. Teším sa, že ich to vedie k pohybu, pretože v dnešnej dobe láska k športu u detí nie je samozrejmosť. Venujú sa atletike, cvičia dvakrát do týždňa.

24. marca sa zúčastníte na Baby markete Žilina. Chodievate často na takéto akcie? Bude tento špecifický, keďže je vo Vašom meste?
Podobných akcií sa veľmi rada zúčastňujem a aj pomerne často. Zvykla som chodievať na rôzne stretnutia mamičiek, ktoré ma veľmi napĺňali a posúvali ďalej. Tiež som sa už mnohokrát zúčastnila rôznych festivalov, workshopov, prednášok týkajúcich sa nosenia, barefoot a tiež ďalších vecí okolo detí a materstva. Niektoré prednášky som aj sama viedla. Určite je výhodou, že Baby market bude v Žiline. Je to pre mňa momentálne výhodné aj preto, že mám malé dieťa a nebudem s ním teda musieť cestovať. Ale, samozrejme, umožní mi to aj priniesť širšie spektrum našich produktov, ktoré budú môcť mamičky a oteckovia vyskúšať priamo na mieste, či už pôjde o mikiny a bundy, barefoot topánky, alebo naše šatky a nosiče, ktoré si môžu vyskúšať priamo so svojím bábätkom.

V čom vidíte najväčší prínos takýchto podujatí?
Rodičia sa na takýchto akciách môžu stretnúť s niečím, čo doposiaľ nepoznali a rozšíria si tak svoje obzory. Nie všetci rodičia poznajú nosenie, respektíve nie všetci vedia, aké nosenie je správne a ergonomické. Na takýchto stretnutiach sa majú možnosť aj poradiť a detailne porozprávať o tom, čo potrebujú o danej veci vedieť bližšie. Aj touto cestou sa dá šíriť osveta medzi rodičmi a zoznámiť ich s niečím, čo im môže uľahčiť alebo spestriť rodičovský život.

Čo osobne na nich máte osobne najradšej?
Mám rada stretnutia s ľuďmi "rovnakej krvnej skupiny", teda keď sa stretneme a môžeme porozprávať o tom, čo nás spája. V tomto prípade sú to deti. Vždy si z takýchto akcií v srdci odnášam obrázok spokojného detského úsmevu v šatke alebo v nosiči Lenka po ich vyskúšaní. Ak sú dieťatko a mamička spokojní, to je pre mňa najdôležitejšie.

Čo by ste povedali na takúto hlavu štátu?

Foto: facebook Lenky Cenigovej Gajarskej

(ahojmama.sk je mediálnym partnerom Baby market Žilina)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >