Z dcér robila bezdôvodne pacientov. Dávala im do moču krv, aby ich lekári vyšetrovali

Gabriela Bachárová, 28. apríla 2022 o 04:15

V susednom Česku rieši polícia nezvyčajný prípad. Matka, ktorá zrejme trpí psychickou poruchou, sa zo svojich zdravých detí snažila urobiť pacientov a lietala s nimi bezdôvodne po najrôznejších vyšetreniach.

Z detí robila pacientov.

Foto: Shutterstock.com

Aby snaha ženy (34) pôsobila vierohodne, mala napríklad dcéram do moču pridávať krv. Lekári si tak mali myslieť, že deti potrebujú ďalšie vyšetrenia a dokonca hospitalizáciu v nemocnici. „Dcéry absolvovali rôzne vyšetrenia, čím im nepochybne spôsobovala zbytočné traumy,” uviedol pre český spravodajský server www.novinky.cz zdroj oboznámený s prípadom.

O jednej z dcér žena tvrdila, že už od útleho veku trpí najrôznejšími zdravotnými problémami, medzi medzi upchávanie čriev, zápaly močových ciest či srdcové problémy. Podozrenie lekári pojali, keď nález vo vyšetrovanom moči zodpovedal skôr nálezom, ktoré sa nachádzajú v horných a dolných dýchacích cestách.

Münchhausenov syndróm je vzácna psychická choroba, trpia ňou z 80 percent ženy. Súdi sa, že ak sa matka (alebo aj otec) voči svojmu dieťaťu takto správa, motiváciou je snaha potomka si k sebe patologicky pripútať. Psychicky oslabeným a zneisteným dieťaťom možno ľahšie manipulovať a vytvárať v ňom závislosť od dospelej osoby.

Chorobné správanie však postihnutí neuplatňujú len voči svojim deťom či iným ľudom, ale môžu aj voči sebe. Stávajú sa z nich tuláci po nemocniciach a lekároch, ktorých často navštevujú pod najrôznejšími zámienkami. Dokážu veľmi vierohodne napodobniť infarkt myokardu či akútny zápal pankreasu.

Syndróm dostal pomenovanie podľa známej historickej postavy baróna Prášila, vlastným menom Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen. Bol to nemecký vojak a cestovateľ, ktorý po návrate z bojov údajne rozprával neuveriteľné historky a vymyslené dobrodružstvá ako let na delovej guli či svojpomocný únik z močiara, keď sa vraj vytiahol pomocou svojich vlasov.

Polícia začala prípad vyšetrovať pre podozrenie z ublíženia na zdraví, matka je tiež pod dohľadom orgánov na ochranu detí.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >