Vzorová dovolenková lekárnička. Je múdre, ak dva až tri týždne pred odjazdom nasadíte toto!

gb, 7. júna 2023 o 05:18

Sezóna letných dovoleniek sa pomaly rozbieha. Ako by mala vyzerať lekárnička, s ktorou zvládnete azda všetky zdravotné problémy, ktoré vás môžu na cestách za oddychom postretnúť?

Prajeme vám zdravú dovolenku.

Foto: shutterstock

Úpal a problémy s trávením, to sú podľa farmaceuta Ondřeja Pleskota z online poradne MojaLekáreň.sk hlavné zdravotné komplikácie na dovolenkách. Nasledujú respiračné virózy z klimatizácií hotelov a áut.

„Niektorí Slováci robia veľkú chybu v tom, že na prevenciu tráviacich problémov používajú čierne uhlie. Dokonca ho konzumujú už pred dovolenkou. Určite to nie je vhodná cesta,“ upozorňuje lekárnik. Dlhodobé užívanie aktívneho uhlia môže podľa neho organizmus oslabiť. Odborník vysvetľuje, že čierne uhlie funguje ako huba: „V tomto prípade na seba viaže okrem zlého aj pre človeka prospešné vitamíny a minerálne látky. Hovoríme však o horizonte pravidelného užívania napríklad jeden mesiac.“

Stavte na probiotiká

O aktívnej a zmysluplnej prevencii však hovorí Ondřej Pleskot v prípade probiotík: „Ak to naozaj myslíte s prevenciou pred tráviacimi problémami na dovolenke vážne, tak si nasaďte dva tri týždne pred odchodom na dovolenku probiotiká v bežnom dávkovaní. Prvý až tretí deň pobytu dávku zdvojnásobte. Od štvrtého dňa až do návratu domov užívajte opäť bežnú dávku.”

Opatrne ale pri ich prevoze a skladovaní. Probiotiká sú živé priateľské baktérie, patria do chladného prostredia. Mali by teda byť súčasťou dovolenkovej lekárničky, ale určite nie vo vyhriatom kufri auta.

Najjednoduchšou cestou, ako sa vyvarovať žalúdočným komplikáciám, stále zostáva hygiena rúk, konzumácia hygienicky a tepelne spracovaných nápojov a potravín, spomínané aktívne uhlie ako pomoc pri už vzniknutých problémoch.

Ako by mala vyzerať vzorová lekárnička?

probiotiká,

chladivý gélový vankúšik,

pinzeta na kliešte,

gél na popáleniny od slnka a uštipnutie hmyzu,

lieky na alergiu,

univerzálnu hojivú masť,

lieky na bolesť hlavy a teplotu,

čierne uhlie alebo iný liek na hnačku, tráviace problémy

kvapky na výplach očí,

obväz, náplasti na pľuzgiere a odreniny.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >