Vždy, keď prídete domov, urobte toto a možno sa ochránite pred koronou

Gabriela Bachárová, 26. februára 2021 o 04:30

Používa sa aj pri iných infekciách dýchacích ciest, ktoré zasahujú nosohltan a krk, dobrú službu môže urobiť i v prípade nákazy koronavírusom.

Kloktanie soľného roztoku tiež môže pomôcť.

Foto: Shutterstock.com

Kloktanie ústnej vody slúži ako dezinfekcia, niektoré z nich dokážu vírus priamo zabiť, prípadne znížiť vírusovú nálož, a tak pomôcť k slabšiemu priebehu. V boji s Covidom-19 je kľúčový stav slizničnej imunity, ktorú práve kloktanie podporí. Táto metóda sa používala už v časoch španielskej chrípky, ktorá prepukla v roku 1918 po skončení prvej svetovej vojny.

„Významným príspevkom v boji proti chorobe by mohlo byť pravidelné kloktanie. Dostupné sú prostriedky, ktoré redukujú množstvo vírusov a baktérií v ústnej dutine. Trochu ma prekvapovalo, že sa také odporúčanie neobjavilo hneď na začiatku pandémie,“ vyjadril sa uznávaný český virológ Vladimír Vonka v rozhovore pre český časopis Vesmír.

Vo svete už prebehlo niekoľko štúdií, ktoré účinnosť kloktania potvrdzujú. Vedci z univerzity v Cardiffe vo Veľkej Británii zistili, že niektoré ústne vody majú schopnosť zabiť vírus už do tridsiatich sekúnd. Najvyššiu účinnosť vykázali ústne vody s obsahom ethanolu, éterických olejov, jódovaného povidonu a cetylpyridiniumchloridu v jednom výrobku. Výskumy zatiaľ väčšinou prebiehajú v laboratórnych podmienkach a musia sa potvrdiť na ľuďoch, ale predpokladá sa, že výsledky budú rovnaké.

Ak ústnu vodu doma práve nemáte, skúste kloktať slanú vodu, prípadne si ňou preplachovať nos. Domáci soľný roztok si pripravíte napríklad tak, že dáte takmer zovrieť asi 250 mililitrov vody (kvôli dezinfekcii), do horúcej vody vložíte polovicu lyžičky soli, dobre zamiešate a keď bude teplota voda pre vás prijateľná, vykloktáte, prípadne si vypláchnete nos (nalejete do jednej nosnej dierky, vysmrkáte sa a ten istý postup zopakujete aj v prípade druhej dierky). Rovnako sa dá použiť i minerálna voda vincentka, ktorá je vhodná pre svoj vysoký obsah soli.

Ústnu vodu či slaný roztok môžete kloktať ako prevenciu nákazy niekoľkokrát denne, zvlášť po kontakte s ľuďmi, vždy, keď sa vrátite domov z práce či z nákupu. To isté platí aj deti. Po vykloktaní asi hodinu nejedzte, aby ste maximalizovali efekt, tiež si nečistite zuby. Malé deti, ktoré kloktať samé ešte nezvládnu, môžu cucať bonbóny z lekárne napríklad s obsahom tea trea olejíčka či eukalyptusu.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >