„Výter z nosa sa robí väčšinou zbytočne, antibiotické kvapky nepomôžu,“ varuje ORL lekárka

Gabriela Bachárová, 21. júla 2023 o 06:15

Nádcha nie je len záležitosťou chladnejšej časti roka, dokáže potrápiť aj v letných mesiacoch. Zvlášť po covidovej pandémii, ktorá oslabila organizmus mnohých ľudí, nie sú júlové či augustové „soplíky“ ničím zvláštnym, ako isto môžete vidieť aj vo svojom okolí či dokonca u seba. Nežiadajte však hneď dnes tak populárne antibiotické kvapky do nosa. ORL lekárka vysvetľuje, prečo sú väčšinou zbytočné.

Nádcha je i záležitosť letných dní.

Foto: Shutterstock.com

Ak sa u dieťaťa objavia soplíky zvlášť žltej či zelenej farby, veľa rodičov prosí pediatra, aby mu urobil výter z nosa a podľa výsledkov nasadil antibiotické kvapky. Prípadne ani výter nežiadajú a chcú hneď recept na lieky. Antibiotiká síce účinkujú na bakteriálne infekcie, avšak otorinolaryngologička Denisa Paulechová, ktorá na sociálnej sieti Instagram vedie pod názvom orl_ lekár poradňu pre rodičov, vraví, že je to takmer zbytočné. Dôvody na toto tvrdenie má dva.

Tým prvým je, že „nos nie je sterilné prostredie, baktérie sa tam nachádzajú bežne. Potvrdená prítomnosť baktérií z výteru nosovej dutiny sa ale nerovná bakteriálna infekcia. Ani keď máte soplík mesiac a dokonca ani vtedy, keď je zelený.“

Odborníčka uvádza, že antibiotické kvapky sa často zbytočne predpisujú napríklad v prípadoch častých baktérií Haemophillus influaenze, Klebsiela pneumoniae, Moraxella catharalis či Staphyloccocus aureus, ktorý je všeobecne dobre známy pod menom zlatý stafylokok.

Nádcha býva vírusového pôvodu

Druhým dôvodom, prečo odborníčka lokálne antibiotiká vo forme kvapiek neodporúča, je, že „akútna rinosinusída, známa ako nádcha, je z 98 percent vírusového pôvodu. Dve percentá sa komplikujú bakteriálnou superinfekciou. Antibiotiká teda väčšinou nepomôžu. Nie, ani Pamycon, ani Uniflox, obľúbenec mnohých v posledných rokoch.“

Antibiotiká prichádzajú na rad, až keď sa nádcha skomplikuje bakteriálnou rinosinusitídou. „Vtedy používame vždy celkové antibiotiká, najčastejšie vo forme tabliet alebo sirupu, nikdy nie antibiotické kvapky,“ uvádza lekárka.

Výter z nosa tak nemá byť podľa lekárky rutinnou diagnostickou metódou: „Vedie často k neindikovanému predpisu antibiotík a prispieva k zvyšujúcej sa antibiotickej rezistencii.”

Žlté soplíky nemajú vždy bakteriálny pôvod
Rodičia si často myslia, že soplíky žltej či zelenej farby vždy znamenajú bakteriálnu infekciu, ktorá si vyžaduje nasadenie antibiotík, podľa lekárky to však nie je pravda. „Je to absolútne normálny priebeh infekcie v nose, kde spočiatku je výtok objemnejší, riedky, vodnatý či biely a postupne sa môže zahusťovať a zafarbovať do rôznych žltozelených odtieňov,“ vysvetľuje. Aj z toho dôvodu nie je správne pri objavení sa farebných hlienov hneď žiadať o antibiotické kvapky či dokonca celkové antibiotiká.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >