Vysoké Tatry v zime s rodinou. 17 super tipov na turistiku, šport aj zábavu

Gabriela Bachárová, 14. januára 2020 o 04:50

Vysoké Tatry sú populárne v každom ročnom období. Vidieť zasnežené štíty hôr, poprechádzať sa či si zašportovať na snehu, to sú zážitky pre veľkých aj malých. Čo môžete v Tatrách robiť, ak sa do nich vyberiete s rodinou? Tu je našich sedemnásť tipov.

Štrbské Pleso ponúka lyžovanie aj krásnu prechádzku okolo jazera.

Foto: Gabriela Bachárová

Zimná turistika

Napriek uzávere niektorých turistických chodníkov, ktorá trvá až do 15. júna, sa v zime dostanete k celoročne otvorených chatám, ale aj na ďalšie miesta.
S deťmi máte napríklad tieto možnosti:
- zo Starého Smokovca na Hrebienok, trvanie jedna hodina
- z Hrebienka na Rainerovu chatu, trvanie 25 minút
- z Hrebienka na Zamkovského chatu, trvanie jedna hodina
- z Hrebienka k Vodopádom Studeného potoka, trvanie 45 minút
- zo Štrbského Plesa na Chatu pri Popradskom plese, trvanie jedna hodina
- zo Štrbského Plesa na Chatu pod Soliskom, trvanie jedna a pol hodiny
- zo Štrbského Plesa na Jamské pleso, trvanie jedna hodina
- z Tatranskej Polianky k horskému hotelu Sliezsky dom, trvanie dve hodiny

Lyžovačka

Vo Vysokých Tatrách sa lyžuje na Štrbskom Plese, v Starom Smokovci a Tatranskej Lomnici. S viacdňovým skipassom môžete využiť všetky tri strediská.

V najvyššie položenom lyžiarskom stredisku na Slovensku, na Štrbskom Plese (dolná stanica je vo výške až 1 400 metrov nad morom), nájdete zjazdovky ľahkej a strednej náročnosti, ktoré sú vhodné pre rodiny s deťmi. Zjazdovky Jakúbkova lúka a Starý Smokovec – Hrebienok sú tiež nenáročné.

Novinkou pre deti a začiatočníkov v Tatranskej Lomnici je menší Junior vlek na zjazdovke Buková hora a lyžiarska Cesta divočinou – slalom okolo zvieratiek tatranskej divočiny. V Tatranskej Lomnici a na Štrbskom Plese sa deti môžu naučiť lyžovať v lyžiarskych školičkách.

Bežecké lyžovanie

Záujemci o bežecké lyžovanie môžu využiť trate na Štrbskom Plese, v Starom Smokovci, Tatranskej Lomnici a Veľkej Lomnici (tam v Golfovom rezorte Black Stork). Na Štrbskom Plese, kde je trás najviac (osem upravovaných trás v dĺžke od pol kilometra do piatich kilometrov) sa nachádza trasa určená zvlášť pre deti a začiatočníkov v dĺžke 0,7 kilometra. Spolu v Tatrách nájdete bežecké trasy v dĺžke viac ako 73 kilometrov.

Korčuľovanie

Návštevníci zimných Vysokých Tatier sa môžu ísť aj bezplatne korčuľovať na upravené športové ihriská do Starého Smokovca, Nového Smokovca, Dolného Smokovca aj Tatranskej Lomnice. K dispozícii je aj Aréna Poprad v Poprade.

Sánkovačka a snowtubing

Sánkarská dráha dlhá 2,5 kilometra vedie z Hrebienka do Starého Smokovca. Sánky si môžete požičať na dolnej stanici pozemnej lanovky v Starom Smokovci. Dráha je k dispozícii denne od deviatej do pol piatej. V utorok, piatok a sobotu od pol siedmej večer do deviatej hodiny večer si môžete vyskúšať nočnú sánkovačku. Na Hrebienku máte aj možnosť snowtubingu, teda jazdy na špeciálnych nafukovacích člnoch. Otvorené denne od desiatej do štvrtej.

Belianska jaskyňa

Jediná jaskyňa vo Vysokých Tatrách je otvorená celoročne. Z jej celkovej dĺžky 3 018 metrov je verejnosti prístupných vyše kilometer. Jaskyňa sa nachádza v Belianskych Tatrách, 15 minút z parkoviska v Tatranskej Kotline. Na prehliadkovej trase zaujmú predovšetkým takzvané sintrové vodopády s dĺžkou presahujúcou 50 metrov. Www.ssj.sk

Lanovky

Veľkou turistickou atrakciou Tatier sú bezpochyby lanovky. Legendou je pozemná lanovka zo Starého Smokovca na Hrebienok (dĺžka 2 190 metrov), ktorá premáva už od roku 1908 a zviezla a na nej aj britská kráľovná Alžbeta II.

Z Tatranskej Lomnice sa môžete vyviezť kabínkovou lanovkou na medzizastávku Štart (1 705 metrov). Tam môžete vystúpiť alebo prestúpiť na 15-miestnu lanovku a tou pokračovať ďalej na Skalnaté pleso (2 002 metrov). Odtiaľ vedie lanovka až na Lomnický štít (1 868 metrov).

Zo Štrbského Plesa je pre turistov pripravená štvorsedačková lanovka na Solisko (2 030 metrov). Okrem toho sa v Tatrách nachádzajú aj ďalšie sedačkové lanovky, napríklad zo Skalnatého plesa na Lomnické sedlo, zo Štartu na Čučoriedky alebo z Tatranskej Lomnice na Bukovú horu.

Zubačka

Zubačka vedúca zo Štrbského Plesa do Štrby je nielen využívaným dopravným prostriedkom, ale tiež zaujímavou turistickou atrakciou. Premáva od roku 1970, vybudovaná bola pre potreby majstrovstiev sveta v klasickom lyžovaní.

Zaujímavosťou je, že železnica vznikla rekonštrukciou opustenej trate pôvodnej parnej zubačky, ktorá premávala v rokoch 1896 až 1933, keď bola pre slabé zisky zavretá a nahradila ju autobusová doprava. Trasa je dlhá asi päť kilometrov, má jednu zastávku v Tatranskom Lieskovci a jazda trvá necelých dvadsať minút.

Ľadový dóm na Hrebienku

Zrejme najväčšia zimná atrakcia vo Vysokých Tatrách láka davy turistov. Na Hrebienku stojí Tatranský ľadový dóm, ktorý sochári tento rok postavili v štýle parížskeho chrámu Notre Dame.

Na stavbu bolo použitých 1 880 blokov ľadu s celkovou hmotnosťou vyše 225 ton. Ľadový dóm je umiestnený v kupole o priemere 25 metra, jej najvyšší bod dosahuje výšku až 11,5 metra.

Ľadový dóm je pre záujemcov otvorený denne od deviatej do šiestej. Pre veľký záujem o túto atrakciu však rátajte s tým, že kým sa dostanete dovnútra, môže to trvať aj desiatky minút. Vstup je však zdarma.

Múzeum Tatranského národného parku

Nájdete ho v Tatranskej Lomnici. Pozriete si v ňom exponáty niekoľkých desiatok tatranských zvierat, vrátane toho najväčšieho, medveďa hnedého, ďalej budete môcť obdivovať zbierku parožia a tiež sa dozviete o histórii záchranárstva v Tatrách, o počiatkoch vysokohorskej turistiky či tradičnom spôsobe života. www.lesytanap.sk

Sherpa múzeum

Sherpa múzeum, ktoré sa nachádza v Starom Smokovci, mapuje históriu a súčasnosť horských nosičov vo Vysokých Tatrách. Nachádza sa vo Švajčiarskom dome, ktorý úzko súvisí so vznikom osady Starý Smokovec. www.sherpacaffe.sk

Vysoké Tatry sú v zime očarujúce.

Foto: Gabriela Bachárová

Ski museum – Prvé lyžiarske múzeum

Expozícia Ski múzea, ktorú nájdete v Tatranskej Lomnici, sa venuje vzniku a vývoju zimných športov vo Vysokých Tatrách od ich samého začiatku. Návštevníci nahliadnu do športovej histórie nielen prostredníctvom vystavených exponátov, ale aj filmových ukážok. www.skimuseum.eu

Múzeum Ždiarsky dom

Nachádza sa v Ždiari v drevenici, ktorá predstavuje pôvodnú architektúru obce. V obytnej časti nájdete stálu výstavu ľudovej tvorivosti – ždiarske kroje, bábiky, hračky, domáce zvieratá a podobne. www.zdiar.sk

Tricklandia

Dvadsaťštyri trick-artových atrakcií a optických ilúzií, ktoré zaujmú nielen deti, ale aj dospelých nájdete v Tricklandii v Starom Smokovci. Medzi nimi rozšírenú realitu, antigravitačné miestnosti, zrkadlové bludisko. A tiež 15 trick-artových obrazov. Dieťa (či dospelý) sa postaví k maľbe na stene, na ktorej sú nakreslené výjavy zo slovenských ľudových rozprávok.

Fotograf si otvorí v mobile aplikáciu Tricklandie a po namierení fotoaparátu na maľbu sa na obrazovke telefónu objavia draci, kvetiny, víly a ďalšie pohyblivé námety, ktoré potom zostanú zvečnené aj na fotke. www.tricklandia.sk

Digitálna galéria Poliankovo

Digitálna galéria Poliankovo v Tatranskej Polianke spája umenie s digitálnymi technológiami, ako sú virtuálna realita, 3D projekcie, rozšírená realita, hologramy (trojrozmerné obrazce), tieňohra a iné. Inštalácia sa nachádza na ploche 600 metrov štvorcových a ponúka 140 metrov štvorcových projekčných plôch a 120 metrov štvorcových zrkadiel. Súčasťou galérie je aj obchod a kaviareň. www.poliankovo.sk

Galéria Tatry Pedal Planet

Jednu z najväčších súkromných zbierok šliapacích autíčok nájdete v Novej Polianke. Viac ako 110 z celkového počtu 300 exponátov predstavuje Tatra Pedal Planet. Veľkú časť zbierky tvoria mimoriadne obľúbené a vzácne autíčka Formuly 1. Pozor, vopred je potrebná rezervácia, ktorú môžete urobiť na www.pedalplanet.sk.

Galéria Dobrá hračka

V Galérii Dobrá hračka v Tatranskej Lomnici sa dieťa môže stať naozajstným hasičom, módnym návrhárom, archeológom či lekárom. Na ploche 500 metrov štvorcových nájdete množstvo hier a atrakcií, často aj netradičné. Deti tu majú možnosť naučiť sa dopravné predpisy. www.dobrahracka.sk





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >