Vyrobte si domáci jogurt, čerstvý syr či ricottu. Je to prekvapujúco jednoduché

Gabriela Bachárová, 17. apríla 2020 o 05:13

Ušetríte a stanete sa sebestačnejšími. Naučte sa vyrobiť si doma jogurt, čerstvý syr či ricottu.

Vyrobte si doma jogurt.

Foto: shutterstock.com

Domáci jogurt

Na prípravu jedného litra jogurtu budete potrebovať:
800 ml plnotučného mlieka
200 ml hustého jogurtu s obsahom živých kultúr
obľúbené ovocie
ovsené vločky
mäta či medovka

Mlieko zohrejte na 50 stupňov Celzia. Ideálne je zmerať teplotu teplomerom, ale ak ho nemáte, postačí vám vlastný, poriadne umytý prst. Ak už prst v mlieku neudržíte, je čas stiahnuť ho z ohňa. Pridajte jogurt, zamiešajte a vlejte do uzatvárateľnej nádoby, napríklad od mlieka. Obaľte ju bublinkovou fóliou (ak nemáte, nemusí byť), zabaľte do periny a najmenej dvanásť hodín nechajte tak. Jogurtové kultúry sa rozmnožia a práve vďaka tomu získate vlastný jogurt. Keď je hotovo, pripravte si zdravé raňajky, do jogurtu pridajte vločky, ovocie a ozdobte čerstvými bylinkami.

Čerstvý domáci syr

Na výrobu syra si pripravte:
1 liter pasterizovaného plnotučného či polotučného mlieka
500 ml nízkotučného kefírového mlieka či cmaru (obsah tuku maximálne jedno percento)
1 - 2 lyžičky soli

Mlieko zmiešajte s kefírovým mliekom alebo cmarom, osoľte a zahrievajte na strednom plameni v ťažkom, najlepšie nepriľnavom hrnci tak dlho, až sa tekutina zrazí, teda rozdelí na biele chuchvalce a srvátku, trvá to asi dvadsať minút. Ak nemáte nepriľnavý hrniec, často miešajte. Zmes nalejte do cedníku, ktorý ste predtým vyložili čistým plátnom alebo pár vrstvami gázy. Zdvihnite cípy látky či gázy, zatočte ich a vytlačte nadbytočnú tekutinu. Nechajte vychladnúť, ale môžete už aj rovno jesť, napríklad len tak s pečivom. Zabalený syr vám v chladničke vydrží najmenej tri dni. Tip: Srvátku, ktorá vám zostala, môžete len tak vypiť, je dobrá na tráviaci trakt.

Domáca ricotta

Suroviny:
1,5 litra plnotučného čerstvého mlieka
500 ml smotany na šľahanie
1 lyžička morskej soli
4 lyžice citrónovej šťavy

Mlieko, smotanu a soľ zmiešajte, zahrievajte až k bodu varu, stále miešajte. Potom vlejte štyri lyžice citrónovej šťavy, stlmte plameň a miešajte ešte dve minúty. Vzniknutú zmes vlejte do cedníku vyloženého plátnom či gázou a nechajte odkvapkať, trvá to asi hodinu. A je hotovo. Dobrú chuť.

(Recepty pochádzajú z kuchárskej knihy Raňajky a desiate, ktorú vydal český časopis o varení Apetit)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

  • Obrázok Trápia vás pigmentové škvrny? Doprajte pleti zimnú regeneráciu

    Trápia vás pigmentové škvrny? Doprajte pleti zimnú regeneráciu

    S príchodom nižších teplôt si mnohé z nás všimnú, že pigmentové škvrny na tvári, dekolte či rukách sú zrazu výraznejšie. Kým v lete ich môže zakryť opálenie, v chladnejších mesiacoch sa ukáže realita. Pleť pôsobí mdlo, unavene a miestami nerovnomerne. Po mesiacoch slnka, klimatizácie a tepla má za sebou náročné obdobie a nerovnomerný tón sa môže prejaviť naplno. Zima je ideálny čas dopriať pleti intenzívnejšiu starostlivosť a začať pracovať na tom, aby opäť pôsobila sviežo a zjednotene.

  • Obrázok SELF-CARE plán na jeseň: doprajte si reštart pre telo, myseľ aj úsmev

    SELF-CARE plán na jeseň: doprajte si reštart pre telo, myseľ aj úsmev

    Jeseň je ideálne obdobie na malý reštart – upratať si nielen v šatníku, ale aj v mysli, dopriať telu viac starostlivosti a osviežiť svoje každodenné návyky. Stačí pár jednoduchých krokov, ktoré vám pomôžu získať energiu, cítiť sa lepšie a vychutnať si pomalšie tempo tohto ročného obdobia.

  • Obrázok Pampers a OZ Malíček opäť pomáhajú predčasniatkam

    Pampers a OZ Malíček opäť pomáhajú predčasniatkam

    Najsilnejšou formou komunikácie medzi rodičom a bábätkom je dotyk.

  • Obrázok Jesenné must-try dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky

    Jesenné must-try dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky

    Jeseň je obdobím, kedy sa spomaľuje naše tempo a prirodzene vyhľadávame hrejivé chute a vône. Sladká tekvica, jemná vanilka, štipka škorice či slaný karamel – tieto jesenné ikony sa objavujú v našich obľúbených nápojoch aj dezertoch. Ktoré dobroty by ste si túto sezónu rozhodne nemali nechať ujsť?

  • Obrázok Ako vychovať dcéru, ktorá nebude nenávidieť svoje telo

    Ako vychovať dcéru, ktorá nebude nenávidieť svoje telo

    Aj vy ste v detstve počúvali, aby ste menej jedli, lebo budete tučná? Pozeráte sa do zrkadla a nahlas nadávate na svoj vzhľad? O tom, čo všetko si dieťa zapamätá z toho, ako sa správame sami k sebe a ako naučiť dcéru milovať svoje telo, keď my samy ešte zápasíme s tým vlastným, nám porozprávala Valentína Sedileková z platformy Chuť žiť, ktorá sa venuje poruchám príjmu potravy.

  • Obrázok Opuchnuté a krvácajúce ďasná počas tehotenstva? Toto je riešenie

    Opuchnuté a krvácajúce ďasná počas tehotenstva? Toto je riešenie

    Až 88 % žien sa počas tehotenstva stretne so zápalom ďasien, viac ako 36 % aj s eróziou zubov. Za týmito problémami stoja zmeny v stravovacích návykoch, zvýšené hladiny hormónov či ranné nevoľnosti. Prečo by mali tehotné ženy venovať zvýšenú pozornosť ústnej hygiene a ako sa o zuby počas tehotenstva vlastne správne starať?

  • Obrázok Slnečné okuliare na zimu neodkladajte. A deťom už vonkoncom nie!

    Slnečné okuliare na zimu neodkladajte. A deťom už vonkoncom nie!

    Nosíme ich najmä v lete, na zimu, keď je menej slnka, ich odkladáme. Slnečné okuliare však majú svoj význam aj v tomto období a na horách sú dokonca nevyhnutné. Nielen pre dospelých, ale aj pre deti, ktoré sú na UV žiarenie omnoho viac citlivejšie.

Ďalšie články v rubrike >