Vyrobte si doma jogurt.
Foto: shutterstock.comDomáci jogurt
Na prípravu jedného litra jogurtu budete potrebovať:800 ml plnotučného mlieka
200 ml hustého jogurtu s obsahom živých kultúr
obľúbené ovocie
ovsené vločky
mäta či medovka
Mlieko zohrejte na 50 stupňov Celzia. Ideálne je zmerať teplotu teplomerom, ale ak ho nemáte, postačí vám vlastný, poriadne umytý prst. Ak už prst v mlieku neudržíte, je čas stiahnuť ho z ohňa. Pridajte jogurt, zamiešajte a vlejte do uzatvárateľnej nádoby, napríklad od mlieka. Obaľte ju bublinkovou fóliou (ak nemáte, nemusí byť), zabaľte do periny a najmenej dvanásť hodín nechajte tak. Jogurtové kultúry sa rozmnožia a práve vďaka tomu získate vlastný jogurt. Keď je hotovo, pripravte si zdravé raňajky, do jogurtu pridajte vločky, ovocie a ozdobte čerstvými bylinkami.
Čerstvý domáci syr
Na výrobu syra si pripravte:1 liter pasterizovaného plnotučného či polotučného mlieka
500 ml nízkotučného kefírového mlieka či cmaru (obsah tuku maximálne jedno percento)
1 - 2 lyžičky soli
Mlieko zmiešajte s kefírovým mliekom alebo cmarom, osoľte a zahrievajte na strednom plameni v ťažkom, najlepšie nepriľnavom hrnci tak dlho, až sa tekutina zrazí, teda rozdelí na biele chuchvalce a srvátku, trvá to asi dvadsať minút. Ak nemáte nepriľnavý hrniec, často miešajte. Zmes nalejte do cedníku, ktorý ste predtým vyložili čistým plátnom alebo pár vrstvami gázy. Zdvihnite cípy látky či gázy, zatočte ich a vytlačte nadbytočnú tekutinu. Nechajte vychladnúť, ale môžete už aj rovno jesť, napríklad len tak s pečivom. Zabalený syr vám v chladničke vydrží najmenej tri dni. Tip: Srvátku, ktorá vám zostala, môžete len tak vypiť, je dobrá na tráviaci trakt.
Domáca ricotta
Suroviny:1,5 litra plnotučného čerstvého mlieka
500 ml smotany na šľahanie
1 lyžička morskej soli
4 lyžice citrónovej šťavy
Mlieko, smotanu a soľ zmiešajte, zahrievajte až k bodu varu, stále miešajte. Potom vlejte štyri lyžice citrónovej šťavy, stlmte plameň a miešajte ešte dve minúty. Vzniknutú zmes vlejte do cedníku vyloženého plátnom či gázou a nechajte odkvapkať, trvá to asi hodinu. A je hotovo. Dobrú chuť.
(Recepty pochádzajú z kuchárskej knihy Raňajky a desiate, ktorú vydal český časopis o varení Apetit)