Vlastný adventný kalendár poteší viac ako kupovaný. Tieto kúsky hravo zvládnete aj vy

Gabriela Bachárová, 28. novembra 2018 o 13:56

Adventný kalendár získa už čoskoro čestné miesto skoro v každej domácnosti, kde sú malé deti. Tie kupované však často majú jednu chybu na kráse: nie sú z príliš kvalitnej čokolády. A ešte aj vyzerajú skoro všetky rovnako.

Vyrobiť si vlastný adventný kalendár nie je žiadna veda.

Foto: Shutterstock.com

Deti budú nadšené, ak si budú môcť dobroty od soboty až do Štedrého dňa vyberať z kalendára, ktorý pre nich alebo aj spolu s nimi vyrobíte. Že nie ste manuálne zručná? Nasledujúce tipy môžu smelo použiť aj mamičky, ktoré by samy seba označili slovkom nešikovná. Tak do toho, do prvého decembra to ešte hravo zvládnete!

Adventný kalendár z perníčkov

Existujú recepty na vianočné perníčky, ktoré sú hneď mäkké. S pomocou detí ich upečte a na každý z nich nakreslite bielkovou polevou čísla od jedna do dvadsaťštyri. Naaranžujte do peknej misy a už sa len tešte, akú krásnu jedlú výzdobu ste si vyrobili.

Na špagát zaveste vrecúška či kelímky

Zberateľská vášeň detí sa prejavuje všelijako, niektoré majú v izbičke aj dosť veľkú zásobu ruličiek od toaletného papiera. Oblepte ich farebných papierom, dajte ho aj na spodok, nakreslite na ne príslušné čísla (prípadne si aj tie vystrihnite a nalepte) a zaveste na stenu na špagát. Ak nemáte ruličiek dostatok, ľahko si pomôžete tým, že z jednej vyrobíte nožničkami dve.

Na špagát či na konár možno zavesiť čokoľvek, napríklad malé látkové či papierové vrecúška, ktoré sú dostupné v obchodnej sieti. Alebo papierové či v horšom prípade plastové kelímky, ktoré nájdete v drogériách alebo domácich potrebách. Dobre poslúžia aj detské ponožtičky. Nemusíte pritom vešať len na stenu, originálnym adventným kalendárom vyzdobte napríklad zábradlie na vnútorných schodoch.

Výzdobu si prineste z lesa

Ak z nejakého dôvodu nechcete nič vešať na stenu, vyberte sa s deťmi na prechádzku a odtrhnite si zo stromu veľkú rozvetvenú haluz či vetvičku z ihličnatého stromu, postavte ju doma do veľkej vázy či sklenenej fľaše a zaveste na ňu vrecúška, kelímky... Dobrým tipom sú aj malé obálky z farebných papierov.

Sladkosť schovajte do papierových kužeľov

Z tvrdších farebných papierov si ľahko vyrobíte 24 malých kužeľov, ktoré svojím vzhľadom pripomínajú vianočný stromček. Potom stačí postaviť ich napríklad na stôl v obývačke a dovnútra strčiť sladký darček. Prípadne kužele zaveste na špagát na stenu.

Prekvapením nemusí byť len sladkosť
Čo dovnútra? Je to len na vašom výbere. Môžu to byť kvalitné malé čokoládky, už upečené dobroty na Vianoce, bonbóny z bonboniéry... Ak sa chcete vyhnúť sladkostiam z obchodu, na výber sú napríklad rôzne druhy sušeného ovocia.

Ak už vaše deti vedia čítať, môžete im na každý deň pripraviť nejaký odkaz, alebo napísať niečo o vianočnej tradícii. Keď potom 24. decembra príde Ježiško, budú už vedieť, kde sa narodil Ježiš Kristus, kto boli traja králi či prečo sa pri vianočnej večeri nesmie vstávať od stola. Tomu sa vraví nenásilná výuka.


ANKETA:

Vyrábate si vlastné adventné kalendáre?

36,4%



54,5%



9,1%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >