Viete, prečo sa piatok trinásteho považuje za nešťastný deň?

Gabriela Bachárová, 13. októbra 2023 o 06:24

Tiež by ste radšej v piatok trinásteho ani nevyšli z domu, aby sa vám niečo nestalo? A keď zazvoní telefón, s hrôzou vyskočíte v očakávaní zlej správy? Potom veľmi pravdepodobne trpíte triskaidekafóbiou, inak povedané strachom zo dňa, ktorý nám v kalendári svieti práve dnes. Z piatka trinásteho.

Piatok trinásteho má nosiť rovnakú smolu ako čierna mačka cez cestu. Čo vy, ste poverčiví?

Foto: archív

Obava z piatka trinásteho má reálny historický základ. Najčastejšie sa odvodzuje od udalosti, ktorá je už dobrých pár storočí stará. Nedobrá povesť dnešného dňa sa opiera o prenasledovanie a vraždenie templárov, ktoré sa začalo práve v piatok trinásteho, stalo sa to v októbri roku 1307. Zhodou okolností si tak práve dnes pripomíname 716. výročie tragickej udalosti.

Francúzski templári boli mocným stredovekým rytierskym rádom, ktorí si robili, čo uznali za vhodné. Panovníci ich nemali pod palcom, podliehali iba pápežovi, čo sa nepáčilo francúzskemu kráľovi Filipovi IV. zvanému Pekný. Práve on vydal pokyn na zatýkanie a vraždenie príslušníkov hrdého rádu. Výsledkom boli nielen jednotlivé ľudské tragédie, ale i to, že rád už nebol nikdy obnovený.

Podľa ďalšej teórie môžu mať obavy z piatka trinásteho biblický pôvod. Na poslednej večeri Ježiša Krista sa zúčastnilo práve trinásť ľudí, tým posledným bol Judáš, ktorý Ježiša zradil a práve na základe tejto zrady bol na Veľký piatok ukrižovaný. Nie je to síce historicky doložené, avšak údajne to mal byť práve piatok trinásteho. Aj ďalšieho vysvetlenia smolného dňa pochádzajú z biblie. V piatok trinásteho údajne ponúkla Eva Adamovi ono nešťastné jablko, práve v takýto deň mal Kain zabiť svojho brata Ábela a dokonca aj začala biblická potopa.

Nešťastná trinástka

Poverčivosť je ľudskou črtou už od pradávna a moderná doba na tom veľa nezmenila. Niektoré letecké spoločnosti nemajú dodnes vo svojich lietadlách trinástu radu sedadiel či sedadlá s týmto číslom. Sú známe hotely, ktoré trináste poschodie akosi nezaradili „do ponuky”. Akoby ani neexistovalo. Niektoré americké mestá zasa nemajú trinástu ulicu. A mnohí športovci si toto číslo ani za svet nedajú na dres, aby im nenosilo nešťastie. A to ani nehovoríme o nemocniciach vo svete, v ktorých by ste izbu s číslom trinásť hľadali márne.

Zaujímavý je osud električky číslo 13 v pražskej hromadnej doprave. Keď tam pred desaťročiami začala jazdiť, ľudia sa ošívali a nechceli ňou cestovať, a tak ju raz zrušili, aby sa potom na cesty vrátila, a toto sa zopakovalo ešte niekoľkokrát.

Vedeli ste, že niektoré svetové osobnosti odmietali cestovať v piatok trinásteho? V poverčivosti mali údajne vynikať americký prezident Franklin Delano Roosevelt a britský ministerský predseda Winston Churchill.

Aj v novodobej histórii sa v piatok trinásteho stali mnohé nešťastia a tragédie - napokon ako v ktorýkoľvek iný deň. Dnešného dňa sa báť naozaj netreba, avšak pre istotu si radšej na seba dávajte dobrý pozor. A ešte predtým hlasujte v našej ankete pod článkom, či chcete, aby už bola radšej sobota.


ANKETA:

Máte z piatka trinásteho obavy?

6,1%



27,3%



66,7%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >