Chlieb so salámou? Vymyslite vtipnejšiu desiatu do školy!

Gabriela Bachárová, 3. novembra 2018 o 10:12

„Priznám sa, že už neviem, čo našej školáčke pripravovať na desiatu. Stále len chlieb s maslom, syrom a salámom, k tomu mrkvička, jablko. Je to ale nudné a monotónne. Dcérka sa sťažuje, že chce niečo nové,“ hovorí mamička Lenka.

Čo mu dnes pripravím na desiatu?

Foto: Shutterstock.com

Pre veľké množstvo rodičov je príprava desiat do školy nutné zlo. A tak sa ide cestou najľahšieho odporu. Do desiatových boxov sa balia stále tie isté variácie.

Sladký koláč, chlieb či rožok s niečím, veľa detí dostáva aj oplatky (v niektorých školských aktovkách sa niekedy dokonca objavujú aj gumoví medvedíci), jablko, banán, mrkva, čerstvá uhorka. Chce to rýchly, chutný a zdravý nápad!

Tu je zopár našich vyskúšaných redakčných tipov:
– Nátierky. Jednoduchá, a pritom veľmi atraktívna desiata. Na výber je veľa možností. Môžete vytvoriť napríklad nátierku rybičkovú, vajíčkovú, syrovú, tvarohovú, avokádovú, z pečených paprík... Fantázii sa medze nekladú.

– Obľubu si u vašich detí získajú aj menej tradičné strukovinové pomazánky. Do pozornosti dávame cícerovú, fazuľovú či z červenej šošovice. A ak uprednostňujete zdravú výživu, vynikajúca je aj nátierka z tofu.

– V poslednej dobe sú veľmi populárne ovocné či zeleninové smoothies. Nemusíte ich pripravovať len na raňajky, ale deti si na nich pochutnajú aj v škole.

– Ďalšími neobvyklými možnosťami sú studené jedlá v podobe šalátov: cestovinový, strukovinový (cícerový, šošovicový, fazuľový) či obilninový (ryžový, kuskusový, bulgurový) s mäskom alebo zeleninou. Tieto jedlá si môžete vziať aj so sebou do práce, a ušetríte.

– Chutnou a zdravou desiatou tiež môže byť jogurt s ovocím, medom či džemom a tajným tipom je zamiešať doň ešte čerstvo pripravené smoothie.

– Ovocie a zelenina by mali byť každodennou súčasťou desiat, ale namiesto jednotlivých kusov pre deti pripravte atraktívnejší šalát.

– Na pitie je klasikou čaj či voda, ale čo tak niekedy domáca citronáda či limonáda z lesných plodov, ktoré máte v mrazničke?

Mám ťa rada a všetko pekne zjedz!
Skúste školskú desiatu ešte vyšperkovať. Nechajte dieťaťu v krabičke odkaz, že ho veľmi ľúbite a tešíte na chvíľu, keď sa znovu stretnete. Alebo mu občas môžete pribaliť nejaký drobný darček, najlepšie vlastnoručne vyrobený. Rolu hrá aj spôsob zabalenia, taká mašlička nemusí byť zlá, alebo vložte desiatu do pekného obrúska. Uznávame, že je to zasa práca naviac, ale je možné, že po týchto „opatreniach“ sa vám už desiate nebudú vracať domov nezjedené.


ANKETA:

Čo dávate deťom na desiatu?

35,5%



45,2%



9,7%



9,7%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >