Školské bufety často núkajú len horalky a chipsy. Nitra chce pomocou výživovej poradkyne zlepšiť stravovanie detí

SITA, gb, 14. marca 2019 o 06:01

Stravovanie detí v základných a materských školách má v Nitre pomôcť zlepšiť výživová poradkyňa. Mesto v súčasnosti rozbieha spoluprácu s diétnou sestrou Klaudiou Šugrovou. Komunikovať bude so školami, ale aj priamo so žiakmi a rodičmi.

Hlavne zdravo.

Foto: Shutterstock.com

„Dlhodobo evidujeme, že naše deti, ktoré prichádzajú do škôl, nemajú správne stravovacie návyky, preto spúšťame projekt výživového poradcu súčasne s akadémiou správneho stravovania pre žiakov na našich školách,“ informovala poslankyňa mestského zastupiteľstva Anna Šmehilová.

Ako upozornila, desiatu detí na základných školách často tvoria čipsy alebo horalky z bufetu. „Máme školy, na ktorých vznikajú zeleninové bufety, ako napríklad ZŠ Benkova a ZŠ Fatranská, ale potrebujeme človeka, ktorý bude pracovať aj priamo so žiakmi. Deti budú mať workshopy, smerom k rodičom výživová poradkyňa zvolí najlepšiu formu komunikácie,“ povedala Anna Šmehilová. Klaudia Šugrová z Ústavu psychológie zdravia pri Lekárskej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika vedie občianske združenie KlauDIA, ktoré zabezpečuje poradenstvo, edukačné besedy, prednášky a ochutnávku zeleniny priamo v škôlkach, školách a školských kluboch.

Mesto Nitra už v minulosti spolupracovalo s odborníkom, ktorý pomáhal rozbiehať integráciu detí s diétnym stravovaním. V MŠ Nedbalova sú vytvorené podmienky pre deti s cukrovkou, v MŠ Topoľová a MŠ Beethovenova je zabezpečené diétne stravovanie pre deti s celiakiou.

Nitrianska radnica v súčasnosti pripravuje prieskum spokojnosti so stravovaním v základných a materských školách. „Chceli by sme, aby aj rodičia definovali, ako si predstavujú zlepšenia,“ hovorí Anna Šmehilová.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >