Video: Nechutí? Dieťatku prvýkrát ponúkli avokádo, jeho grimasy sú neuveriteľné

Gabriela Bachárová, 28. februára 2019 o 11:52

Asi každý rodič potvrdí, že zavádzanie prvých príkrmov nie je len tak. Dieťa väčšinou nové chute odmieta a chvíľu trvá, kým si na ne zvykne.

Avokádová pochúťka? Ako pre koho.

Foto: Shutterstock.com

Potvrdzuje to aj video, na ktorom dieťa prvýkrát ochutnáva avokádo. A robí pri tom neskutočné grimasy. Avokádo síce nevypľúva, ako to robia mnohé deti pri prvých príkrmoch, ale netvári sa práve nadšene a výrazom tváre to dáva jednoznačne najavo. Ktovie, či vôbec niekedy príde avokádu na chuť.



S prvými príkrmami sa odporúča postupne začať od šiesteho mesiaca veku, do tej doby dieťatku stačí materské mlieko. Dojčenia sa nevzdávajte, ani keď už potomok prechádza na pevnú stravu. Do jedného roku ho dojčite určite a potom pokojne aj dlhšie, Svetová zdravotnícka organizácia odporúča aspoň dva roky.

Rodičia riešia prvé príkrmy väčšinou tak, že pripravené jedlo naberú lyžičkou a pokúšajú sa dieťa nakŕmiť. Výsledok? Často dosť zúfalý. Dieťa novú chuť vehementne odmieta, bráni sa rukami, jedlo končí na zemi, rodičia sú na nervy. Pritom to tak vôbec nemusí byť.

Rodičia môžu vyskúšať novú metódu, keď vložia jedlo, samozrejme dostatočne mäkké a upravené, dieťaťu do ruky a nechajú ho, nech skúša jesť samo. Dieťa sa samo tak rozhodne, či a kedy novú chuť vyskúša. Vhodné sú zmäknutá zelenina (brokolica, karfiol, mrkva, zemiak, cuketa, tekvica, petržlen), ovocie (mäkká hruška, naparené jablko, banán, slivka, marhuľa, broskyňa), mäkké cestoviny či prúžok mäsa.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >