Kapor patrí na sviatočný stôl, nie do vody, tam by už neprežil.
Foto: Ľuboš Pilc, Pravda„Pustiť živého vianočného kapra späť do vody znamená preň istú, pomalú a bolestivú smrť," upozornil Daniel Hrežík z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.
Ryba, ako studenokrvný živočích, nie je podľa Hrežíka pri nízkej teplote schopná dlhodobo fungovať, preto v prírode v zime hibernuje. Odpočíva v lóžach, ktoré si pripravuje už na jeseň a tlmí tam všetky svoje životné funkcie na minimum. Kapry spomalia svoj metabolizmus a využívajú len minimum energie. Kapor vypustený do prírody na Vianoce už nemá šancu pripraviť sa na prežitie zimy a v priebehu niekoľkých dní až týždňov umiera.
Okrem toho, vianočné kapry pred predajom dlho žijú z vlastných tukových zásob, ktoré si nazhromažďujú, aby prežili zimu. Počas transportu a predaja tieto zásoby zužitkujú a stratia potrebnú zásobu energie, aby prežili až do jari.
Živý kapor je neodmysliteľnou súčasťou vianočných sviatkov. „Tešia sa z nich najmä deti a mnohí z nás podľahnú túžbe spraviť dobrý skutok a darovať kaprom život. Táto pekná myšlienka v skutočnosti kaprom zaručí smrť," uviedla Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.