Vianočného kapra v žiadnom prípade nepúšťajte späť do vody

TASR, 24. decembra 2019 o 04:10

Vyzerá to ako akt milosrdenstva. Vianočného kapra nezabiť, ale vrátiť ho, odkiaľ prišiel, do vody. Nerobte to však.

Kapor patrí na sviatočný stôl, nie do vody, tam by už neprežil.

Foto: Ľuboš Pilc, Pravda

„Pustiť živého vianočného kapra späť do vody znamená preň istú, pomalú a bolestivú smrť," upozornil Daniel Hrežík z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

Ryba, ako studenokrvný živočích, nie je podľa Hrežíka pri nízkej teplote schopná dlhodobo fungovať, preto v prírode v zime hibernuje. Odpočíva v lóžach, ktoré si pripravuje už na jeseň a tlmí tam všetky svoje životné funkcie na minimum. Kapry spomalia svoj metabolizmus a využívajú len minimum energie. Kapor vypustený do prírody na Vianoce už nemá šancu pripraviť sa na prežitie zimy a v priebehu niekoľkých dní až týždňov umiera.

Okrem toho, vianočné kapry pred predajom dlho žijú z vlastných tukových zásob, ktoré si nazhromažďujú, aby prežili zimu. Počas transportu a predaja tieto zásoby zužitkujú a stratia potrebnú zásobu energie, aby prežili až do jari.

Živý kapor je neodmysliteľnou súčasťou vianočných sviatkov. „Tešia sa z nich najmä deti a mnohí z nás podľahnú túžbe spraviť dobrý skutok a darovať kaprom život. Táto pekná myšlienka v skutočnosti kaprom zaručí smrť," uviedla Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarVerena1 24. decembra 2019 o 08:49

    Najlepším riešením tohoto konzumu, by bolo ísť si uloviť vlastného kapra a hneď ho zjesť, nech nie je taký "polotučný" bez tých tukových zásob. keď sa to teda dá- neviem ako je to povolené rybármi. táto hra na milosrdenstvo skončí zle pre kapra a možno raz aj pre milosrdných, keď zistia akou smrťou "pomohli" kaprovi. ulovením by si ho možno aj viac vážili a prírodu tiež, atď.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >