Veronika je nezvestná už 16 rokov. Môže sa ešte nájsť?

Gabriela Bachárová, 31. mája 2022 o 05:10

Celkovo polícia eviduje 213 nezvestných detí, únosy cudzím človekom sa však u nás nedejú. Väčšinu zmiznutých osôb sa podarí vypátrať, policajti majú až 86-percentnú úspešnosť.

Stratené dievča.

Foto: Polícia SR

Vtedy šestnásťročná Veronika Dobrová (dátum narodenia 19. novembra 1990) z Levíc zmizla 12. júla 2006, teda pred šestnástimi rokmi. Dnes má 31 rokov. Predpokladá sa, že aj spolu so svojou mamou žije dlhé roky v Španielsku. Informácie by polícia rada získala najmä od Slovákov žijúcich v tejto krajine.

„V uvedený deň išla so svojou mamou Mariou Chovančíkovou vyniesť smeti a na prechádzku so psom v Leviciach. Domov sa vrátil iba pes. Odvtedy sú dievča aj jej mama nezvestné. Podľa rôznych indícií žijú v Španielsku,” informuje polícia.

Veronika je 175 centimetrov vysoká, v čase zmiznutia bola štíhlej postavy, oči modrej farby, vlasy rovné a dlhé, farby špinavý blond, materské znamienko s veľkosťou cca tri milimetre na pravej strane rebier. Oblečené mala krátke hnedé rifle, tričko a čierne topánky na podpätkoch.

Žiadne únosy, žiadne dodávky. Za takmer všetky nezvestnosti slovenských detí môžu ich úteky z domu či z reedukačných centier alebo takzvané rodičovské únosy, čo ani nie je samostatným trestným činom.

213 nezvestných detí

Polícia evidovala k strede minulého týždňa 213 nezvestných detí. Z nich je 51 maloletých (do 14 rokov) a 162 mladistvých. Za posledné roky sa nestal žiadny únos dieťaťa na Slovensku. S vysokou pravdepodobnosťou k tomu nedošlo ani v celej v samostatnej histórii štátu.
„Nehovoríme o takzvaných rodičovských únosoch, ale o klasických únosoch, keď dieťa unesie cudzia osoba mimo rodičov. Všetky doposiaľ publikované statusy o údajných dodávkach, ktoré sa pokúšajú uniesť deti, boli hoaxom. Polícia takéto správy šíriace sa na Facebooku vždy preveruje. Ak by boli pravdivé, Slovensko by bolo prekliatou krajinou pre únoscov, lebo doposiaľ by si vždy vylámali zuby a vždy by sa nechali prekabátiť malými deťmi...” vraví polícia.

Tvorenie takýchto hoaxov podľa polície len spôsobuje zbytočnú paniku. História tejto dezinformácie pritom siaha už do čias socializmu, kedy sa ústne hovorila historka o čiernej sanitke, ktorý krúži po mestách a obciach a unáša detí. Nikdy sa nič také nepotvrdilo.

„Ak zistíte, že vaše dieťa nie je doma, u kamaráta či na obvyklých miestach, ihneď choďte na políciu. Nečakajte 24 hodín, ani hodinu navyše. Na polícii uveďte všetko, aj to, ak ste sa s dieťaťom pohádali,” apeluje polícia. Dodala, že by ľudia nemali zabudnúť na najnovšiu fotografiu dieťaťa.

V prípade únosu osoby mladšej ako 18 rokov a ohrozenia jej života je pripravený systém AMBER Alert Slovensko, poukazujú policajti. Je to pohotovostný systém na pomoc deťom v bezprostrednom ohrození života a zdravia. Používa sa v prípadoch, ak má polícia informácie o únose dieťaťa (nevzťahuje sa na rodičovské únosy), alebo ak sa dieťa stalo obeťou trestného činu, pričom je bezprostredne ohrozené na živote alebo zdraví. Zároveň funguje aj linka pre nezvestné deti a mládež, a to na čísle 116 000.

Na Slovensku sa vypátra drvivá väčšina nezvestných osôb. V roku 2021 bolo v policajných databázach vedených 3 939 nezvestných, pričom došlo k vypátraniu 3 367 z nich, čo je takmer 86-percentná úspešnosť.

Aj vy môžete pomôcť. Ako?
➡ Zdieľajte pátranie z oficiálnych komunikačných kanálov Policajného zboru na Facebooku.
➡ Zaregistrujte sa už dnes na www.amberalert.sk a keď bude dieťa v ohrození, polícia vám pošle e-mail so všetkými podstatnými informáciami.
➡ Buďte všímaví k svojmu okoliu, nemajte strach nahlásiť polícii akékoľvek podozrenie, že ste mohli vidieť nezvestné dieťa.











Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >