Vakcína od Pfizeru má u detí od 12 do 15 rokov stopercentnú účinnosť, k dispozícii možno na jeseň

TASR, 2. apríla 2021 o 04:00

Americko-nemecké konzorcium Pfizer/BioNTech oznámilo, že jeho vakcína proti koronavírusu má vo vekovej kategórii 12 až 15 rokov stopercentnú účinnosť, čo je viac ako u dospelých, kde je to 95 percent.

Očkovať by sa mohli i deti od 12 do 15 rokov.

Foto: SITA

Tretia fáza klinických testov v USA realizovaných na vzorke 2 260 tínedžerov „preukázala stopercentnú účinnosť a silnú imunitnú odpoveď," píše sa v spoločnom vyhlásení firiem. Zároveň firmy oznámili, že začali testovať svoju vakcínu proti koronavírusu u detí vo veku do 11 rokov.

Výrobcovia vakcín v nasledujúcich týždňoch plánujú poskytnúť získané údaje americkému Úradu pre potraviny a lieky aj Európskej liekovej agentúre, čím chcú dosiahnuť pozmenenie platného povolenia pre núdzové použitie, ktoré im tieto regulačné úrady udelili vlani, informoval šéf Pfizeru Albert Bourla. Vakcínu od Pfizer/BioNTechu vlani ako prvú očkovaciu látku proti covidu schválili USA aj EÚ, a to na podanie ľuďom starším ako 16 rokov.

Po schválení príslušných zmien dúfa konzorcium v spustenie očkovania vo vekovej kategórii 12 až 15 rokov ešte pred začiatkom školského roka 2021/2022. Výkonný riaditeľ nemeckej firmy BioNTech Ugur Sahin označil výsledky predbežnej štúdie za „veľmi povzbudivé", aj vzhľadom na správy o rýchlom šírení britského variantu koronavírusu.









Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >