V Žiari zriaďujú mestské včelie úle, na biobáze

TASR, 2. augusta 2019 o 05:37

Po bylinkách, ktoré si môžu ľudia zadarmo natrhať, prichádza mestský v Žiari nad Hronom s ďalším projektom – včely. Už tento rok sa chystajú umiestniť prvý úľ, postupne by mali pribudnúť ďalšie.

Včely chcú chovať prirodzeným systémom, kde si samy budú vytvárať plásty.

Foto: shutterstock.com

„Už pri zakladaní ovocného sadu sme mali víziu nielen vysádzať ovocné stromy, naše tradičné odrody, ale spraviť tiež mobiliár, vysadiť trvalkové a bylinkové záhony, aby zabezpečili dostatok kvitnúcich rastlín pre včelstvá," priblížila Marcela Gendiarová z odboru životného prostredia Mestského úradu v Žiari nad Hronom.

V sade už preto osadili v sade oplotenie, za ktorým budú úle umiestnené. A to v zadnej časti sadu, aby neboli veľmi na očiach, a aby boli chránené včely aj ľudia. Pribudnúť by tu mal aj malý drevený domček, ktorý bude akýmsi zázemím pre včelára.

O včely v sade sa bude starať dobrovoľníčka. Vyskúšať chcú aj iný systém chovu, tzv. mednú kravu. „Je to prirodzenejší spôsob chovu včiel, kde si samy vytvárajú plásty a nepotrebujú medzistienky,“ vysvetlila Marcela Gendiarová.

Včely sa tak budú prirodzene starať o opeľovanie stromov. Okrem ovocných stromov sa nachádza v parku aj bohatá lipová alej. „Keďže je to na bio báze, žiadne postreky nebudeme aplikovať, čo včelám len vyhovuje,“ dodala Gendiarová. Včely by sa mali stať aj súčasťou ovocinárskych kurzov, ktoré v sade začali s veľkým úspechom organizovať.

Mestský sad nachádzajúci sa v Parku Štefana Moysesa sa rozprestiera na ploche približne 1,2 hektára a je sa v ňom 91 starých odrôd ovocných stromov. Okrem nich sú tu vysadené aj trvalkové a bylinkové záhony.

Pribudnúť by tu mal aj malý drevený domček, ktorý bude akýmsi zázemím pre včelára.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >