Vzniká včelársky skanzen, záujemcovia poznajú život včiel

TASR, gb, 22. februára 2019 o 09:31

V blízkosti Topoľčianok založili terénnu včelnicu, ďalším krokom bude vybudovanie enviroučebne a včelárskeho skanzenu prístupného verejnosti.

Život včiel bude možné pozorovať v Topoľčiankach.

Foto: Pravda, Jana Kollárová

Lesy Slovenskej republiky obnovujú v Topoľčiankach tradíciu včelárstva. V rámci projektu podporeného z eurofondov už založili modelovú terénnu včelnicu v lesoch v blízkosti Žikavy, kde je zatiaľ 120 včelstiev. Pred vybudovaním učebne a skanzene ešte musia lesy z vlastných zdrojov zrekonštruovať historickú budovu bývalého riaditeľstva štátnych lesov Topoľčianky, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou. Vznikne tu lesná škola a v časti objektu bude v rámci projektu enviroučebňa. Následne okolo budovy vytvoria včelársky skanzen.

„Včelárska enviroučebňa aj skanzen budú po uvedení do prevádzky verejne prístupné s predbežným ohlásením sa na Odštepnom závode štátneho podniku Lesy SR v Topoľčiankach rovnako pre individuálnych návštevníkov, ako aj pre skupiny či školy,“ informoval hovorca Lesov SR Radko Srnka.

Odštepný závod Lesov SR v Topoľčiankach sa zaoberal chovom včiel do roku 1991, teraz chce túto tradíciu vrátiť. V rámci projektu Maďarskí a slovenskí lesníci pre včely už v Topoľčiankach vybudovali modelový závod na spracovanie včelích produktov: medu, peľu a vosku. Zakúpili doň potrebné vybavenie, ako je napríklad medomet, odviečkovač, sušička peľu či nádoba na rozpúšťanie vosku. Založili aj modelovú terénnu včelnicu v Žikave a v oblasti doletovej vzdialenosti aj včelie pastviny. Včelie rodiny teraz zimujú v terénnej včelnici v Žikave.

Cieľom cezhraničného slovensko-maďarského projektu je zvýšiť povedomie ľudí o význame včiel a včelárstva, keďže Európa v súčasnosti zápasí s ústupom tejto kedysi významnej tradície. Podobná včelárska základňa vzdelávania a prezentácie včelárstva ako v Topoľčiankach vznikne aj v Maďarsku v blízkosti obce Vértestolna. Projekt s celkovým rozpočtom viac ako milión eur je naplánovaný na dva roky. Celý sa má zealizovať sa má do 31. októbra 2019. Vyprodukovaný med a ďalšie výrobky budú Lesy SR predávať vo svojich predajniach a prostredníctvom svojich partnerov tak, ako to už dnes robia v prípade diviny či rýb.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >