V zaparkovanom aute rýchlo stúpne teplota aj na 70 stupňov. Nenechávajte v ňom deti, hrozí im smrť!

TASR, 3. júla 2020 o 04:44

Zo stojaceho auta so zatvorenými oknami sa na slnku stáva skleník, v ktorom veľmi rýchlo stúpa teplota vzduchu. Ten sa môže počas jednej hodiny prehriať na 60 až 70 stupňov Celzia.

Nezabudnite dieťa v aute, môže to skončiť fatálne.

Foto: Shutterstock.com

Zdravotnícki záchranári prízvukujú, že takúto vysokú teplotu živý organizmus nemôže zniesť. Hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová približuje, že postupne so zohrievaním vzduchu sa zohrieva aj organizmus, a to do 40,5 až 41 stupňov. Pri takejto vysokej teplote už začnú zlyhávať základné životné funkcie vedomie, dýchanie a krvný obeh.

„Smrť organizmu v niektorých prípadoch môže nastať už po 15 až 20 minútach strávených pri extrémne vysokej teplote vzduchu. V žiadnom prípade nie je preto bezpečné nechávať v uzamknutom aute deti, starých a bezvládnych ľudí, ale ani zvieratá, ktoré sa bez pomoci nedokážu dostať z auta von," apelovali záchranári.

Aj počas dlhej cesty v aute bez funkčnej klimatizácie pri otvorených oknách s prísunom čerstvého vzduchu môže podľa záchranárov nastať prehriatie organizmu, ktoré sa prejaví s odstupom niekoľkých hodín zvýšenou telesnou teplotou až horúčkou, bolesťami hlavy, vracaním a celkovou slabosťou.

„Môžeme dostať úpal. Veľmi dôležité v takomto prípade je dopĺňanie tekutín už počas cesty, aby organizmus mal šancu sám sa ochladzovať potením," dodala Krčová s tým, že dehydratácia, teda nedostatok tekutín v organizme, urýchľuje prehrievanie organizmu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >