V prihraničnom rakúskom národnom parku možno v hniezdach vidieť liahnutie bocianov a kaviek

TASR, 2. mája 2019 o 05:45

V informačnom centre prihraničného rakúskeho Národného parku Dunajské luhy (Nationalpark Donau-Auen) v obci Orth an der Donau možno v týchto dňoch nonstop sledovať liahnutie bocianov a kaviek. Umožňujú to kamery vo veži zámku, ktoré smerujú do bocianieho hniezda na vrchole a dvoch vikierových okien, kde sa usadili kavky.

Vidieť naživo bociana je vždy zážitok.

Foto: Pravda, Robo Hakl

„Vo vikierových oknách občas hniezdi sokol myšiar. Teraz sú tam kavky tmavé s modrými očami, ktoré sú ohrozené vtáky. V oboch sedia kavky na vajíčkach, z ktorých sa vyliahnu mladé. Viac sme zvedaví, koľko bude malých bocianikov z piatich vajíčok. V tomto hniezde býval 20 rokov bocian, ktorý nikdy nebol v Afrike. V mladosti mal zlomené krídlo, liečil sa v nemocnici a stratil migračný zmysel. Ostal tu aj počas zimy. Teraz tam sedí bocianica, ktorá mala zlomenú nohu a prezimovala na zámku, kde ju tiež kŕmili," uviedla sprievodkyňa v parku Katarína Zlochová.

Aj v tejto turistickej sezóne má národný park v programe takzvané slovenské dni. Tie sú počas slovenských štátnych sviatkov a vybraných sobôt v centre národného parku, kde možno v zámku absolvovať prehliadku expozície DonAUräume so slovenským sprievodcom. Uskutočnia sa v stredu 8. mája, v soboty 18. mája, 1. a 15. júna, v piatok 5. júla, v soboty 27. júla a 10. augusta, vo štvrtok 29. augusta, v nedele 1. a 15. septembra, v soboty 5. a 19. októbra a v piatok 1. novembra. „Na tieto prehliadky so zľavneným vstupným nie je potrebné prihlásiť sa vopred. Začínajú sa vždy o 10.30, 11.30, 13.30, 14.30, 15.30 a 16.30 h," dodala Zlochová.

Návštevníkov centra láka aj Zámocký ostrov, umelo vytvorený v bývalom ramene Dunaja. Na 17 stanovištiach je tam aj v slovenčine sprístupnené rastlinstvo a živočíšstvo pôvodných Dunajských luhov. Možno zblízka vidieť vzácne európske korytnačky močiarne, rybník s obojživelníkmi, biotop mŕtveho dreva, zrašelinovatelý dub a v podvodnej pozorovateľni sledovať desiatky druhov rýb.

„Deti tu najviac zaujímajú zvieracie exkrementy, veľké bocianie hniezdo zo slamy, kde sa vyšantia. Tiež prechod lanovým a kolovým mostom i cestička smrti. Teraz na nej máme živý kadavér - uhynutú srnku, z ktorej pri peknom počasí za 18 dní zostanú len kosti. Postup prírodného rozkladu zvieraťa je v informačnej príručke," prezrádza Zlochová.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >