V kinách je film Striedavá starostlivosť. Mrazivý príbeh chlapca, ktorý sa musí stretávať s násilníckym otcom

TASR, gb, 9. februára 2019 o 05:13

„Film, ktorý strach z domáceho násilia a posadnutosti zobrazuje tak verne, až sa vám zastaví srdce," napísali v kritike na snímku Striedavá starostlivosť vo filmovom magazíne ScreenDaily. Film je teraz v slovenských kinách.

Hlavný hrdina filmu Striedavá starostlivosť sa bojí byť u svojho násilníckeho otca.

Foto: film Striedavá starostlivosť

„V roku 2013 nakrútil Xavier Legrand svoj prvý film. Išlo o krátku snímku Just Before Losing Everything. Dvadsaťdeväťminútový príbeh Miriam, matky dvoch detí a manželky násilného muža, od ktorého musí utiecť. Legrandovi vyniesol cenu Cézar aj nomináciu na Oscara," priblížila Martina Pašteková z Asociácie slovenských filmových klubov.

Film Striedavá starostlivosť je jeho voľné pokračovanie: „Hovorí o tom, že domáce násilie nie je jednoduché. Nie je to niečo, čo len tak príde a odíde. Je neustále prítomné. Násilný manžel v rodine, kde sú prítomné deti, je ešte väčšou nočnou morou. Deti sa stávajú jeho najväčšou zbraňou."

Striedavá starostlivosť nie je až tak príbehom týranej ženy ako príbehom 11-ročného Juliena. Toho vo filme stvárnil herec Thomas Gioria. „A je to hlavne jeho výkon, ktorý divákom spôsobuje zimomriavky. Strach z otca, s ktorým podľa súdu musí tráviť čas, je prítomný v každej jednej scéne," zdôraznila Martina Pašteková.

Film získal na festivale v Benátkach Strieborného leva za réžiu a Zlatého leva ako najlepší debut. Najväčší úspech zaznamenal na domácej pôde. Získal desať nominácií na cenu Cézar, čo je francúzska obdoba Oscarov. Na konci mesiaca sa uvidí, koľko nominácií premení na víťazstvo. „Napriek tomu, že sa na film nepozerá ľahko, veríme, že ho uvidí čo najviac divákov a otvorí diskusiu na tému, o ktorej treba nepochybne hovoriť," uzavrela Martina Pašteková.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >