V Bratislave možno až do soboty večer pozorovať sovy vo voľnej prírode

TASR, gb, 3. marca 2020 o 03:53

Každý deň až do soboty 7. marca môžu záujemcovia pozorovať v bratislavskom lesoparku sovy.

Sovy možno pozorovať aj v mestskom prostredí.

Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda

Na Slovensku žije desať druhov sov, z nich tri druhy žijú na území Mestských lesov v Bratislave. Najčastejšie tu môžu ľudia vidieť sovu obyčajnú, ktorá je typicky lesnou sovou a hniezdi v dutinách stromov. V týchto dňoch ju aj počuť húkať, keďže sovy začínajú hniezdiť a páry si obhajujú svoje teritória.

Záujemcovia o pozorovanie sov sa stretnú vždy večer o 18:30 na parkovisku pri Partizánskej lúke, pri zastávke Červený most. Odtiaľ pôjdu pešo alebo sa kúsok vyvezú autobusom a prejdú si pešo niektorý z vyššie položených úsekov, dĺžka vychádzky je asi 1,5 kilometra, uvádza sa na stránke www.watching.sk.

Prihlásenie sa na akciu je možné iba e-mailom na info@watching.sk. Cena je 3,50 eura za osobu, deti do troch rokov zadarmo, dieťa do 12 rokov za 1,50 eura a každé ďalšie dieťa za 0,50 eura. Na akciu neodporúčajú zobrať si psa, naopak veľmi vhodná je baterka.

„Mestské lesy v Bratislave chceme viac priblížiť ľuďom, a preto sme zintenzívnili spoluprácu s viacerými organizáciami a pre našich návštevníkov pripravujeme viac exkurzií a vychádzok. Okrem sov sa tak tento rok verejnosť môže tešiť aj na motýle, obojživelníky, plazy, ale i flóru či neživú prírodu vo forme minerálov a nerastov," uviedlo vedenie Mestských lesov v Bratislave.

Výskyt sov a aj počet ich mláďat je podľa organizácie ovplyvnený množstvom semien, ktoré vyprodukujú stromy. Ak ich je málo, nemusia zahniezdiť vôbec a ak ich je veľa, môžu mať sovy viac mláďat. „Sova sa neživí semenami, ale hlodavcami a ich počet je ovplyvnený množstvom dostupnej potravy," podotkli Mestské lesy v Bratislave.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >