12 tipov, kam sa vybrať cez jarné prázdniny na východe Slovenska

Patricia Poprocká, 29. februára 2020 o 04:59

Jarných prázdnin sa konečne dočkali deti aj na východe Slovenska. Ak premýšľate, kam sa s nimi počas budúceho voľného týždňa vybrať, možno vás inšpiruje niektorý z našich tipov.

Morské oko a okolité bukové lesy, pohľad zo Sninského kameňa.

Foto: Zuzana Argalášová

Košický kraj

Zľavnená lyžovačka skibusom
Istotu snehu dávajú Tatry, kto má však radšej menšie strediská, môže prísť aj inde. Košický samosprávny kraj odporúča Plejsy pri Krompachoch, do ktorých pripravil počas jarných prázdnin skibus. Bude vyrážať z parkoviska pred Jumbo centrom v Košiciach každé ráno o ôsmej, odchod späť bude o 16:10. Cestovné lístky si záujemcovia môžu kúpiť na webovej stránke organizácie Košice Region Turizmus alebo v pracovné dni osobne v Regionálnom informačnom bode na Hlavnej ulici v Košiciach. Cena spiatočného lístka je 4,90 eur za osobu. Cestujúci získajú zľavu 20 percent na celodenný alebo hodinový skipass na Plejsoch. Skibus navyše bezplatne vyvezie do lyžiarskeho strediska ľudí, ktorí prídu do Krompách vlakmi z Košíc a Spišskej Novej Vsi. Komu sa nechce lyžovať, môže sa busom odviezť za turistkou. Okolie Krompách ponúka výborné podmienky na túry vo Volovských vrchoch.

Morské oko
Svetové prírodné dedičstvo UNESCO, v ktorom platí najvyšší piaty stupeň ochrany nedávno rozvírilo hladinu, keď ochranári upozornili na zámer štátu povoliť v jeho okolí výstavbu. Zatiaľ neporušený skvost Vihorlatských vrchov, sopečné jazero možno obdivovať po zhruba kilometrovom miernom stúpaní, ktoré zvládnu i deti. Jazero má čistú, trblietavú vodu, v ktorej možno zhliadnuť ryby.

Grófska ľadovňa vo Vlachove
Ide o pozostatok areálu bývalého kaštieľa Andrássyovcov, ktorý kedysi obklopoval nádherný obrovský park s rybníkmi. Jeho súčasťou bola aj ľadovňa, akási náhrada dnešnej mrazničky. Budovali ju na spôsob pivnice – kamenná stavba postavaná do svahu uzavretá železnými dverami. Na podlahu ľadovne sa dávala slama alebo piliny, na ktoré sa umiestnili ľadové bloky, ktorý vydržali až do ďalšieho roka. Na vnútorných stenách ľadovne bývali osadené silné kované háky na vešanie mäsa ulovených zvierat. Vo Vlachovskej ľadovni pôvodne vstup lemovali takzvané vlachovské sfingy, ktoré pozývali na hostinu po úspešnej poľovačke, čím mala imitovať egyptské pyramídy. Sfingy sa žiaľ nezachovali, viditeľné sú na obraze grófa Emanuela Andrássyho v kaštieli Betliar. Ten je spolu s Krásnou Hôrkou ďalšou historicky cennou atrakciou, ktorá nám približuje život uhorskej šachty. Vlachovo leží neďaleko Dobšinej a ľadovňu v lese nájdete bez väčších problémov.

Huta Etelka
Baníctvo neprekvitalo len v okolí Banskej Štiavnice a Kremnice. Aj východ má svoje poklady, jedným z nich je málo známa, ale vzácna Huta Etelka pri Nižnej Slanej. Jedenásť metrov vysoká pec bola postavená v roku 1867 a gróf Emanuel Andrássy, ktorý sa zaslúžil o rozvoj baníctva ju pomenoval po matke, Etelke Sapári. Fungovala do roku 1907, potom roky chátrala. Dnes sa o jej záchranu snaží združenie Barbora.

ZOO
Otvorené sú košická i spišskonovoveská. Aj keď je zvieratám lepšie vo voľnej prírode, vďaka zoologickým záhradám a parkom môžeme na vlastné oči vidieť zvieratá, aké by sme inak nemali šancu. ZOO je pre deti, aj mnohých dospelých veľkým zážitkom, takže prajeme veľa zábavy!

Domica
Slovenský kras má v ponuke viacero nádherných jaskýň, otvorená v tomto období je len Domica. Je zaradená do svetového prírodného dedičstva a je najväčšou jaskyňou Slovenského krasu. Našli sa v nej vzácne praveké archeologické nálezy. V ponuke je prehliadka krátkym okruhom alebo dlhým, spojeným s plavbou. Tá je možná ale len pri počte 30 osôb a po dohode so správcom jaskyne.

Prešovský kraj

Nové múzeum v Spišskom Bystrom
Volá sa tak, že tomu málokto rozumie: Kubašský ľemhalz. Viac prezradí informácia, že múzeum sa nachádza v sýpke z roku 1906. Prezentuje kultúru a život z minulosti obce, čo sa týka spracovania ľanu a materiálu s tým spojeného, tiež uskladnenia rôznych predmetov. Spišské Bystré sa v minulosti nazývalo Kubachy a sýpka v miestnom nárečí zase ľemhalz, preto tento názov. Návšteva sa oplatí, uvidíte predmety z oblasti poľnohospodárstva, spracovania potravín, obhospodarovania pôdy, rôzne dokumenty, knihy, oblečenie a iné zaujímavosti.

Vysoké Tatry
Na túry to ešte nevyzerá, dá sa tam ale zalyžovať, bežkovať a ak umožnia podmienky, na svoje si prídu aj skialpinisti. Pre ostatných sú tu turistické atrakcie – napríklad Lyžiarske múzeum v Tatranskej Lomnici, Múzeum TANAPu, Ľadový dóm na Hrebienku alebo len tak sa povoziť električkou a poprechádzať po tatranských oblastiach – Štrbské pleso, Smokovce, spomínaná Tatranská Lominica a iné. V Tatrách je vždy čo robiť.

Poklady na Dreveníku
Kopec týčiaci sa vedľa Spišského hradu je príjemným miestom na výlet aj v prechodnom jarnom počasí. Ak je sucho, možno si na skalách aj zaliezť, v každom prípade obdivovať travertínové skalné útvary. Dreveník skrýva aj ďalšie prekvapenie – jaskyňu, do ktorej sa možno ísť pozrieť. Treba si však vopred naštudovať cestu, náhodnými potulkami ju sotva nájdete.

Bardejov a Sissy
Obdivovať môžete nádherné historické námestie a potom aj kúpele, pripomínajúce trojtýždňový pobyt cisárovnej Alžbety zvanej Sissy. Bez ohľadu na počasie náučný chodník nazvaný Sissi a jej zastavenia zvládne každý, hendikepovaní aj deti. Má 2,3 kilometra, začína v kúpeľnom parku pred hotelom Alžbeta a pokračuje kúpeľným lesoparkom, končí v parčíku za hotelom. Po prechádzke dobre padne občerstvenie v niektorom zo zariadení.

Za dielom Majstra Pavla
Veľa o ňom nevieme, v Levoči po sebe zanechal prekrásny najvyšší gotický drevený oltár na svete a dom, v ktorom pôsobil a v ktorom je dnes jeho múzeum. Jeho zbierka obsahuje fotografie a repliky diel, ktoré si nikde inde tak zblízka nemôžete pozrieť. Vrátane slávnej Poslednej večere z hlavného oltára chrámu sv. Jakuba či Madonu z Oltára narodenia. Múzuem je otvorené každý deň do piatej, prvú nedeľu v mesiaci zdarma.

Východoslovenské drevené kostolíky
Nájdete ich najmä v okresoch Snina, Stropkov, Svidník, Bardejov. Ak sa chcete pozrieť na koniec sveta (v tomto prípade slovenského), urobte si výlet za drevenými kostolíkmi. Okrem vzácnych drevených stavieb roztrúsených po severovýchode krajiny môžete obdivovať aj miestnu nádhernú prírodu, ešte ušetrenú od veľkých zásahov človeka. A spoznáte dedinky ako Miroľa, Bodružal, Ruský Potok a ďalšie.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >