V Bánovciach hľadajú riešenie, ako školákom zabezpečiť diétnu stravu

TASR, 25. septembra 2020 o 04:29

Bánovská samospráva hľadá riešenie, ako viacerým miestnym školákom zabezpečiť diétnu stravu. Pre nízky záujem zo strany rodičov totiž nemôže špeciálne stravovanie zabezpečiť v každej škole. Mesto reagovalo na iniciatívy skupiny mám a zvolalo stretnutie, kde rokovalo o možnostiach.

Niektoré deti v Bánovciach nad Bebravou by sa mohli stravovať zdravšie.

Foto: shutterstock.com

"Pred nástupom detí do školy rodičia vypĺňajú v prihláške, či majú záujem o diétne stravovanie svojho dieťaťa vzhľadom na jeho zdravotný stav. Ministerstvo školstva stanovuje normy pre tri druhy diét - celiatickú, diabetickú a šetriacu," spomenula bánovská radnica v tlačovej správe.

Z celkového počtu stravníkov v materských a základných školách podľa mesta prejavili záujem o diabetickú stravu traja rodičia, o šetriacu štyria a o celiatickú 13. Primátorka mesta Rudolfa Novotná reagovala na iniciatívu skupiny mamičiek a zvolala stretnutie za prítomnosti vedúceho odboru školstva mestského úradu Michala Uhrína a odbornej referentky Zuzany Dičerovej, ktorá sa venuje školskému stravovaniu. Za všetkých rodičov sa stretnutia mohlo zúčastniť deväť mám, ktorých deti trpia prevažne celiakiou.

"Nízky záujem o diétne stravovanie totiž neumožňuje ideálne vyhovieť rodičom detí tak, aby im bola pripravovaná špeciálna strava v každej škole. Je potrebné brať do úvahy viacero hľadísk, nákup špeciálnych potravín, vyhradenie oddeleného priestoru a potrieb pre prípravu diétnej stravy a aspoň jedného odborne vyškoleného pracovníka," podotkla samospráva.

Cieľom stretnutia bolo spoločne hľadať riešenie, ako zabezpečiť špeciálnu stravu pre deti. "V niektorých mestách pokrýva potrebu diétneho stravovania detí miestna organizácia Slovenského Červeného kríža. O spoluprácu by bolo možné osloviť nemocnicu, kde sa všetky druhy diét denne pripravujú. Ďalšou možnosťou je zabezpečiť v škole uskladnenie a zohriatie diétneho jedla, ktoré navaria rodičia doma," priblížila radnica. Primátorka deklarovala, že má záujem o vyriešenie situácie a o výsledku rokovaní rodičov bude informovať.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >