V baníckom múzeu v Gelnici vystavujú desiatky kraslíc

TASR, 9. marca 2020 o 04:00

Desiatky kraslíc si môžu pozrieť návštevníci celoslovenskej prehliadky ich výrobcov Vandrovalo vajce... v priestoroch Baníckeho múzea v Gelnici. Súčasťou 10. ročníka výstavy je aj 37 súťažných maľovaných vajec.

Kraslice, to je umenie, ktoré si treba zachovať.

Foto: Facebook mesta Gelnica

Okrem kraslíc zo Slovenska si návštevníci môžu pozrieť aj tie z Maďarska, Ukrajiny či Poľska. Okrem výstavky sa koná aj súťaž kraslíc, tá je rozdelená do piatich kategórií podľa techniky zdobenia.

Ide o maľované, drôtované, vyškrabávané, voskované a batikované a ďalšiu kategóriu predstavuje olepovaná technika - slama, bavlnky, látka, sitina. Na prehliadke majú najväčšie zastúpenie slepačie vajcia, ale i husacie. Putovná kraslica je zo pštrosieho vajca.

Hlavnou myšlienkou výstavy je zachovávanie ľudových tradícií, šírenie tohto umenia medzi ľuďmi aj mladou generáciou, školami, škôlkami, povedala predsedníčka občianskeho združenia Vidiecky parlament na Slovensku Mária Behanovská.

Predchádzajúce ročníky sa konali v Krupine, Ponikách, Pribyline, Prievidzi, Topoľčanoch, Leviciach, Považskej Bystrici, Jaklovciach a v Prešove. Výrobky môžu hodnotiť návštevníci priamo počas nainštalovanej výstavy, hlasovať možno aj elektronicky. Výstava je verejnosti sprístupnená do 30. marca a vyhodnotenie sa v múzeu uskutoční 31. marca.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >