So soľou opatrne.
Foto: Shutterstock.comVäčšina ľudí konzumuje podľa Úradu verejného zdravotníctva priveľa soli, v priemere až 9 až 12 gramov denne, čo je v prípade dospelých približne dvojnásobok odporúčaného maximálneho denného príjmu.
„Nadmerný príjem soli okrem iného zvyšuje krvný tlak, zvyšuje riziko srdcovo-cievnych ochorení a nadmerne zaťažuje obličky,” približuje riziká úrad.
Zníženie príjmu soli je pritom jedným z najefektívnejších krokov, ktorými sa dajú zlepšiť zdravotné vyhliadky jednotlivcov a aj celej populácie.
Svetová zdravotnícka organizácia odhaduje, že ak by sa celosvetová spotreba soli znížila na odporúčanú úroveň, mohlo by sa tým predísť až 2,5 miliónom úmrtí ročne.
Obsah soli dokážete postupne a účinne znižovať pomocou niekoľkých relatívne jednoduchých krokov, prečítajte si ich v nasledujúcej grafike, ktorú pripravil Úrad verejného zdravotníctva.
Dôležité je pritom vedieť, že menej slanej chuti pokrmov sa nemusíte báť, zvyknete si na ňu celkom rýchlo a budete si pochvaľovať, ako vynikne chuť jednotlivých surovín, keď ich soľ už nebude tak veľmi ovplyvňovať.
Ako znížiť obsah soli v strave.
Foto: Úrad verejného zdravotníctva