„Už nejdem, bolia ma nožičky.“ 5 tipov, ako deti nalákať na turistiku

Gabriela Bachárová, 6. júna 2020 o 05:30

Máte radi turistiku, ale s deťmi je to ťažké. Nechce sa im, odmietajú pokračovať v ceste, sťažujú sa, že ich bolia nožičky a neprejdú už ani krok. Nevzdávajte sa svojej obľúbenej aktivity na čerstvom vzduchu, len ju prispôsobte deťom.

Aj deti môže turistika baviť.

Foto: Shutterstock.com

Dajte deťom vybrať

Nikomu sa nepáči, keď mu druhí nalinkujú, čo má robiť. A tak zatiaľ čo pre vás je výšľap na Rozsutec najlepší program na víkend, pre potomka to môže byť z jeho detskej perspektívy pekná otrava. „Pohyb na vzduchu je zdravý. Uvidíš, bude sa ti to páčiť,“ takýmito vetami jeho nechuť určite nezmeníte. Ak však dáte dieťaťu pocítiť, že na jeho názore záleží, možno ho k turistike prilákate. Skúste mu dať na výber z viacerých možností, kam by ste sa mohli ísť spolu pozrieť. Veď aj večera chutí dieťaťu viac, keď sa podieľa na jej príprave. Samozrejme, vyberajte také trasy a ciele, ktoré môžu detského turistu nadchnúť.

Atraktívne ciele

Takými cieľmi môžu byť napríklad zvieracia farma, možnosť vykúpať sa v rybníku, detské ihrisko, lozenie po skalách či skákanie z výšky alebo rozhľadňa. Skrátka, nalákajte dieťa na zaujímavé aktivity, na ktoré sa môže už dopredu tešiť. Pretože len samotné zdolávanie kilometrov mu zrejme potešenie neprinesie.

Piknik v tráve

Každé dieťa má svoje obľúbené jedlá. Ak dostane možnosť zjesť si ich vonku, ochotne si obuje turistické topánky a vyrazí na výlet. Palacinky či rezne chutia na vzduchu oveľa lepšie ako doma. Zvlášť, ak sa na ich príprave samo zúčastní. Atraktívnym cieľom pre dieťa môže byť aj návšteva občerstvenia či reštaurácie, kde mu dovolíte vybrať si jedlo podľa vlastného výberu.

Malá odmena za výkon

Nemyslíme tým, že v pondelok naklušete do hračkárstva a za tých desať kilometrov mu kúpite novú hračku, ale môže to byť uvarenie obľúbeného jedla alebo spoločná hra. Aby dieťa videlo, že si jeho výkon ceníte.

Zásoba hier počas túry

Cesta bude dieťaťu rýchlejšie a veselšie ubiehať, keď si vopred pripravíte hry, ktoré si budete môcť spolu zahrať. Či už to bude rozvíjanie vymysleného príbehu, slovný futbal alebo stavanie domčeka pre zvieratká z prírodnín, ktoré nájdete v lese.

A na záver, určite ani nemusíme pripomínať, že túra s deťmi si vyžaduje časté prestávky a prispôsobenie počtu kilometrov detským nožičkám.

Úsilie, ktoré vynaložíte teraz, sa vám v budúcnosti bohato vráti. Hoci dnes dieťa nad prírodou a nejakými trápnymi túrami ohŕňa nos, v budúcnosti sa z neho veľmi pravdepodobne stane vášnivý turista. Pretože čo sa za mladi naučíš...





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >