Úspech! Mladí slovenskí reprezentanti získali na biologickej olympiáde striebro i bronz

TASR, 7. augusta 2022 o 04:45

Slovenskí stredoškoláci dokazujú, že majú skvelé výsledky aj v medzinárodnej konkurencii. Štvorčlenná slovenská reprezentácia súťažila v konkurencii 64 krajín.

Slovenskí študenti obstoja aj v medzinárodnej konkurencii.

Foto: Shutterstock.com

Dve strieborné a jednu bronzovú medailu priniesli slovenskí súťažiaci z tridsiateho tretieho ročníka Medzinárodnej biologickej olympiády. Podujatie sa konalo v arménskom Jerevane. Pre slovenského súťažiaceho Jána Plachého ide už o druhú striebornú medailu z tejto olympiády. Prvú získal minulý rok na online verzii podujatia. V rámci Medzinárodnej biologickej olympiády patrí medzi najúspešnejších slovenských medailistov. Na svojej stránke to uvádza Národný inštitút vzdelávania a mládeže.

Študenti počas jedného dňa vypracúvali štyri praktické úlohy. Tento rok sa zameriavali najmä na bioinformatiku, biochémiu a biosystematiku, ale aj fyziológiu rastlín a zoológiu. Napríklad v rámci bioinformatickej úlohy sa venovali prenosu signálu v bunkách a skúmaniu evolučných vzťahov medzi proteínmi. V ďalších úlohách si overili svoje praktické zručnosti, napríklad pri meraní a výpočte aktivity enzýmov alebo príprave jemných rezov, skúmaní ich štruktúry a vyhodnocovaní prítomnosti rozličných prvkov v skúmaných vzorkách rastlín.

Počas teoretickej časti museli študenti v priebehu štyroch hodín vyriešiť sto úloh. Hoci teoretické úlohy boli tento rok o čosi jednoduchšie než v predošlých ročníkoch, súťažiaci na ich vyriešenie stále potrebovali znalosti, ktoré presahujú bežnú stredoškolskú úroveň. Okrem súťaženia mohli slovenskí reprezentanti a členovia jury spoznávať aj históriu Arménska a Jerevanu počas exkurzií naplánovaných organizátormi.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >