„Umy si zuby!“ Sedem nápadov, ako deti motivovať

Patricia Poprocká, 1. mája 2022 o 04:08

Pozná to každý: Zuby si treba dôkladne čistiť, každý večer niekoľko minút, a deťom by pri tom mali pomáhať rodičia. Pretože, hoci sa aj snažia, nedokážu si ich vyčistiť tak, ako je to potrebné, najmä tie vzadu. Čo však robiť, keď sa dieťaťu čistiť zuby nechce, ako ich motivovať?

Zábava pri umývaní zubov nie je na škodu, nemala by však byť na úkor kvality.

Foto: shutterstock

Fantázia nemá hraníc, každý nápad, ktorý zaberie, je vítaný. Žiaľ, väčšinou však jedna metóda trvá obmedzený čas, preto je dobré ich obmieňať a aj opakovať. Tu je niekoľko našich tipov.

Navštívte zubného lekára

Ak dieťaťu vysvetlí odborník, cudzí človek, ako a prečo je dôležité starať sa o chrup, má to väčšiu váhu ako keď to počuje od vás ako jeden z množstva pokynov denne. V ambulancii navyše dieťa všetko vidí na vlastné oči, ako má zdravý chrup vyzerať, ako nemá, aj všetky tie (pre niekoho hrôzostrašné) prístroje, ktoré potom treba na nápravu.

Kúpte mu zubnú kefku, ktorú si obľúbi

Iste, musíte prihliadať aj na kvalitu, aby bola vyhovujúca, určite však dieťa nechajte vybrať si z toho prijateľného tú svoju. Farbu, motív, puzdierko, aby sa tešilo, keď ju bude brať do rúk.

Postrašte ho

Nejde vlastne ani o strašenie, ale o holé fakty, čo sa mu stane so zubami, ak si ich nebude poriadne čistiť. Povedzte mu vlastný príbeh, prípadne ho zoberte sebou na nejaký zubný zákrok. Za príklad dajte aj iných ľudí, starých rodičov, ktorí musia mať protézu. Pridajte aj konkrétnu „hrozbu“ – nebude môcť jesť obľúbené oriešky, mrkvu, dokonca ani sladkosti, od bolesti nebude môcť spávať, môže mu napuchnúť líce a mnoho ďalších veľkých nepríjemností.

Spríjemnite si umývanie zubov

Netreba stáť nad umývadlom a pred zrkadlom, pokojne sa usalašte pred televízorom pri obľúbenej rozprávke. Umývanie si zubov pri sledovaní večerníčka je bezpochyby lepší zvyk ako večeranie pri ňom alebo vyjedanie sladkostí.

Urobte si test čistoty

Raz za čas, určite si presný termín kontrol, napríklad raz za mesiac. Test čistoty zubov sa robí pomocou detekčnej tabletky alebo roztoku, ktorý odhalí znečistené miesta na zuboch, keďže zubný povlak sa zafarbí nafialovo. Deti tak jasne uvidia, ako sú ich zuby naozaj vyčistené.

Urobte starostlivosť o chrup súčasťou bežného života

To znamená, že deťom pôjdete vlastným príkladom, že nad umývaním zubov sa v domácnosti nebude lamentovať v štýle „bože, ako sa mi nechce,“ ale sa to bude brať rutinne ako obliekanie či raňajkovanie. Hovorte s deťmi aj o tom, aký má vplyv na zuby to ktoré jedlo, čítajte s nimi detské knihy o zuboch a ich čistení.

Nevytvárajte strach zo zubára

Návšteva ambulancie v mnohých ľuďoch vyvoláva strach, dieťa by však malo vedieť, že ak sa o zuby stará, nemá sa čoho báť. Malo by mať v hlávke zafixované, že zubný lekár nie je tyran, ale priateľ, ktorý v prípade problémov pomôže najlepšie ako vie. A aby sme tým problémom predišli, musíme si zuby poriadne umývať a chodiť k nemu na prehliadku.


ANKETA:

Máte problém primäť deti, aby si umývali poriadne zuby?

71,4%



21,4%



7,1%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >