Treba v aute vypínať airbag a môže cesta lietadlom spôsobiť predčasný odtok plodovej vody? 10 najčastejších otázok o cestovaní v tehotenstve

Patricia Poprocká, 21. augusta 2024 o 06:05

Mali sme kúpené letenky na Sicíliu, vybavené ubytovanie, naplánované výlety, všetko asi mesiac vopred. Pár dní pred termínom odletu som však zistila, že som tehotná. S partnerom sme váhali, či cestovať alebo nie. Napokon sme to zrušili z prozaického dôvodu – bolo mi nevoľno a cítila som veľkú únavu, takže bolo úplne jedno, či ležím doma alebo na Sicílii.

U tehotných žien je zvýšené riziko dopravnej nehody, potvrdili štúdie.

Foto: shutterstock.com

Príbehov ako tento je určite veľa a každá žena si zvolí vlastné riešenie. Pri rozhodovaní môže pomôcť aj nasledujúci text, keďže okolo cestovania s bruškom existuje veľa otázok. Tu je 10 najčastejších. Je to mýtus alebo pravda?

Je cestovanie v tehotenstve bezpečné pre plod?
V zásade áno. Sú ženy, ktoré podnikajú naozaj dlhé cesty doslova na opačný koniec zemegule a privedú na svet zdravé, donosené dieťa. Hlavným kritériom pri zvažovaní cesty by malo byť to, ako sa žena cíti a či je tehotenstvo nerizikové.

Je pravda, že najlepší čas na cestovanie je v druhom trimestri tehotenstva?
Áno. Vo všeobecnosti aj lekári odporúčajú obdobie medzi 14. a 28. týždňom tehotenstva ako ideálne na cestovanie – vtedy už zvyčajne zmiznú tehotenské nevoľnosti typické pre začiatok tehotenstva a zároveň plod ešte nie je ešte taký veľký, aby spôsoboval, žene ťažkosti typické pre tretí trimester.

Cestovanie lietadlom je nebezpečné, môže viesť k predčasnému odtoku plodovej vody
Nie. V minulosti sa síce uvažovalo o rizikách, že by zmeny tlaku v kabíne mohli spôsobiť predčasný odtok plodovej vody, ako však pripomína Jozef Záhumenský v knihe Pôrodníctvo pre každého, tieto zmeny sú dnes minimálne a na tehotenstvo vplyv nemajú. Rovnako ani zvýšené radiačné žiarenie v lietadle, ktoré podľa neho neprevyšuje bezpečné hladiny.

Môže sa lietať po 36. týždni tehotenstva?
Nuž, termín pôrodu sa blíži a je fakt, že mnohé letecké spoločnosti práve z obavy, aby žena nezačala rodiť na palube, možnosti lietania v poslednom štádiu tehotenstva obmedzujú.

Je pravda, že tehotné ženy by sa mali vyhýbať cestovaniu autobusom?
Je pravda, že autobus je najmenej vhodný spôsob dopravy. Žena má v ňom obmedzené možnosti pohybu aj toalety a prechádzka medzi sedadlami počas jazdy je vysoko riziková. Najvhodnejší je vlak.

Môže tehotná žena šoférovať?
Ak sa cíti dobre, nie je dôvod, aby nešoférovala, riziko nehody tehotnej ženy je však väčšie. „Príčinou je znížená pozornosť spôsobná pohybmi plodu, nepohodou na sedadle a únavou,“ vysvetľuje Jozef Záhumenský.

Je pravda, že v aute by mal byť pred tehotnou ženou vypnutý airbag?
Nie. Aj keď by sa mohlo zdať, že pri náraze vystrelenie airbagu môže ublížiť tehotnej žene a jej dieťaťu, štúdie nepreukázali, že by mali tehotné ženy väčšie komplikácie.

Smie byť tehotná žena v aute pripútaná?
Mala by byť. „Horný šikmý pás by mal viesť medzi prsníkmi nad horným okrajom maternice, dolná časť nad panvovou kosťou,“ opisuje správny spôsob pripútania skúsený pôrodník Záhumenský.

Ako často by sa mala tehotná žena počas cestovania poprechádzať?
Minimálne každé dve tri hodiny, inak sa zvyšuje riziko trombózy, najmä počas sedenia v aute, autobuse či lietadle, ak si žena nemôže vystrieť nohy. Ako spresňuje spomínaná kniha Jozefa Záhumenského – zalomené nohy v kolenách a tlak sedačky na zadnú časť kolena spomaľujú tok krvi v lýtkach, čím sa zvyšuje riziko spomínanej trombózy.

Cestovanie pre tehotné ženy zvyšuje riziko ochorenia
Tento argument má odôvodnenie, najmä ak žena cestuje do exotickej krajiny. Lekári odporúčajú preveriť si pred cestou úroveň zdravotníckych služieb a tomu prispôsobiť výber destinácie. Rátať treba aj s vysokými teplotami v niektorých krajinách, tehotné ženy vo všeobecnosti horšie znášajú horúčavy.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >