Tip na výlet: Skanzenom na Liptove vás prevedú lektori, nová expozícia je venovaná aj bylinkám

TASR, 6. júla 2023 o 05:55

V Múzeu liptovskej dediny skanzen Pribylina nachystali na letné prázdniny novinku: Návštevníkom ponúkajú lektorský sprievod s piatimi zastaveniami.

Skanzen v Pribyline ukazuje o.i. aj niekdajšiu typickú slovenskú dedinskú izbu.

Foto: PRAVDA, Ľuboš Pilc

Návštevníci sa postupne zastavia pri opise histórie vzniku skanzenu, ktorý je spojený so vznikom vodnej nádrže Liptovská Mara a prechádzajú k opisu skladby dediny. „Následne pútavou formou spoznajú dejiny kaštieľa a jeho dávnych aj novších majiteľov a spôsob stavania dreveníc. Napokon zakončia sprievod v neskorogotickom kostole z Liptovskej Mary, ktorý je zdobený freskami pôvodného marského kostola,“ uviedol PR manažér Liptovského múzea v Ružomberku Viktor Mydlo.

Pre milovníkov starého umenia je v kostole zo zatopenej obce Liptovská Mara inštalovaná výstava sakrálnych plastík. „Múzeum ich nadobudlo už v počiatkoch a dnes patria medzi najunikátnejšie zbierkové predmety. Umiestnením v kostole sa tak symbolicky prinavrátili na miesta, pre ktoré boli vytvorené,“ poznamenal.

V najbližších dňoch pribudne v skanzene nová expozícia venovaná liečivým bylinkám, ktoré poznali a používali starí obyvatelia liptovských dediniek a usadlostí. „Príjemným spestrením expozície je to, že malí aj veľkí návštevníci hravou formou spoznajú nielen bylinky, ale aj ich samotné účinky,“ dodal Viktor Mydlo.

Novinky letnej sezóny doplnia už tradičné atrakcie skanzenu v prírode ako jazda Považskou lesnou železnicou (premáva od štvrtka do nedele pre návštevníkov bezplatne), ukážky tradičnej liptovskej architektúry či rozsiahla oddychová zóna s náučným chodníkom, medvedím brlohom či rozhľadňou, ktorá slúži na objavovanie Západných a Belianskych Tatier.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >