Tip na výlet: Malebný Vlkolínec dejiny obišli, vďaka tomu sa nám zachoval dodnes

Gabriela Bachárová, 15. októbra 2021 o 04:11

Až do polovice minulého storočia spájali Vlkolínec so svetom len poľné cesty, aj elektrina sem dorazila s meškaním, v roku 1956. Dedinka sa nemohla rozvíjať, ustrnula, práve vďaka tomu sa však zachovala vo svojej pôvodnej kráse a dnes ju považujeme za národné bohatstvo.

Romantický Vlkolínec, v pozadí vrch Sidorovo.

Foto: Gabriela Bachárová

Veľa turistov prekvapí, že Vlkolínec, pamiatková rezervácia ľudovej architektúry zapísaná v roku 1993 do zoznamu UNESCO, tvorí priamo časť mesta Ružomberok. Mestský ruch sem však nedolieha, naopak. Jediným zvuk, ktorý tu počujete, sú zvonce oviec pasúcich sa v blízkosti.

Turisti vo Vlkolínci obdivujú zachovaný súbor drevených obytných domov a hospodárskych stavieb z prelomu 19. a 20. storočia. Ide o typickú podhorskú ľudovú architektúru, domy stoja v strmom svahu, prehliadka Vlkolínca je teda tak trochu aj športovým výkonom. Dedinka leží v nadmorskej výške 718 metrov nad morom, zasadená do jedinečného prírodného prostredia národného parku Veľká Fatra. Unikátnu atmosféru dotvárajú typické úzke pásiky políčok a pasienkov.

Vlkolínec nie je skanzen, v domoch sa normálne žije, nečakajte preto ničím nerušený idylický návrat do minulosti. Fotografie vám tak možno trošku pokazia autá parkujúce pri domčekoch alebo stavebné práce, pretože okolo domov je stále čo robiť. To všetko však prebije fakt, že farebné domčeky sú naozaj milé, malebné a aspoň raz za život by ich mal „osobne“ pozdraviť každý hrdý Slovák.

Malebné domčeky Vlkolínca.

Foto: Gabriela Bachárová

Vo Vlkolínci môžete okrem drevených domov ďalej obdivovať zrubovú zvonicu z roku 1770, drevenú, kameňmi obloženú 13-metrov hlbokú studňu z roku 1860, klasicistický rímskokatolícky kostol Navštívenia Panny Márie z roku 1875 alebo murovanú školu, ktorá bola postavená na konci 19. storočia neďaleko kostola a cintorína a slúžila pre potreby vlkolínskych detí, ktorých sa rodilo stále viac a viac. Dnes škola funguje ako súkromná Galéria Ľudového umenia. Roľnícky dom hneď na začiatku dedinky ponúka pohľad na tradičné ľudové bývanie. Pozrieť si môžete aj galériu umeleckých diel v budove bývalej sýpky.

Vlkolínec vznikol pravdepodobne v 14. a 15. storočí ako osada, v ktorej žili uhliari a drevorubači. Patril do panstva Likavského hradu. Dramatické udalosti zažil počas Slovenského národného povstania, keď v dôsledku mínometnej paľby vyhorelo viacero domov, väčšina obyvateľov však bola predtým šťastne evakuovaná do Liptovskej Lúžnej. 

V polovici minulého storočia sa obyvatelia dožadovali odchodu do Ružomberku, pretože videli, že nemajú také dôstojné podmienky na život ako iní mešťania. Presídlenie sa však nekonalo, a tak dnes môžeme obdivovať unikátne zachovanú a pritom stále živú pamiatkovú rezerváciu.

Prechádzka Vlkolíncom poteší na duši.

Foto: Gabriela Bachárová

Vlkolínec sa dá prejsť za hodinku, najviac dve, naplánujte si preto v okolí aj ďalšie aktivity. Priamo z dedinky si môžete urobiť výlet na vrch Sidorovo (1 099 metrov), ktorý tvorí neodmysliteľnú súčasť vlkolínskeho koloritu. Odmenou za náročnejší výstup je nádherný výhľad do okolia, budete obdivovať Nízke a Západné Tatry a liptovskú časť Veľkej Fatry. Zaujímavosťou je, že na Sidorove stálo už v staršej železnej dobe halštatské hradisko, chránené valovým opevnením. Hradisko nemalo trvalých obyvateľov, využívalo sa ako útočisko pre ľudí utekajúcich pred nebezpečenstvom.

Ak radi poznávate kultúrne pamiatky, určite si bližšie pozrite Ružomberok. Asi najväčším lákadlom je návšteva Mauzólea Andreja Hlinku, avšak jeho telo tam budete hľadať márne. Vo februári 1945 bolo z obáv pred postupujúcimi sovietskymi vojskami prevezené na neznáme miesto a dodnes sa nevie, kde politik leží. Milovníci umenia ocenia Galériu Ľudovíta Fullu prezentujúcu najmä diela tohto umelca, ale aj ďalších moderných autorov.

Menej známe zákutie, kam sa dostanete úzkym chodníčkom.

Foto: Gabriela Bachárová

V blízkosti Ružomberka na vašu návštevu čakajú unikátne Jazierske travertíny. Vznikli tak, že sa potok vnoril do vápencového podkladu a vytvoril nádhernú travertínovú terasu. Ďalej môžete vystúpiť na vrch Čebrať (945 metrov) s výrazným vrcholom. Priamo z Ružomberka ste tam za hodinu a pol. Neďaleko mesta sa môžete ponoriť do prírody Čutkovskej doliny s Jelením vodopádom vysokým 24 metrov. Je druhým najvyšším vo Veľkej Fatre.

Nádherné okolie dedinky.

Foto: Gabriela Bachárová


Hlavná ulica Vlkolínca.

Foto: Gabriela Bachárová


Zákutie Vlkolínca.

Foto: Gabriela Bachárová


Galéria je umiestená v kamennom domčeku.

Foto: Gabriela Bachárová


Jedno z najkrajších miest na Slovensku.

Foto: Gabriela Bachárová






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >