Tatranský ľadový dóm je otvorený. Tento rok inšpirovaný chrámom v Petrohrade

TASR, 26. novembra 2020 o 04:50

Tatranský ľadový dóm na Hrebienku vo Vysokých Tatrách je tento rok inšpirovaný Chrámom Kristovho vzkriesenia v Petrohrade. Návštevníci ho obdivujú od piatka 20. novembra. Jeho sprístupnenie je spojené s oficiálnym otvorením zimnej turistickej sezóny vo Vysokých Tatrách.

Tatranský ľadový dóm.

Foto: TASR

Autorom Tatranského ľadového dómu je Slovák Adam Bakoš, ktorému pri tvorbe pomáhali sochári z Česka a Slovenska. Na stavbu vysokú 12 metrov použili 1880 kusov ľadových blokov, ktoré vážili 225 ton.

„Vytvorili sme kópiu nádhernej fasády, ktorej dominuje šesť hlavných veží chrámu, zvýraznených materiálmi, ktoré mali v Tatranskom ľadovom dóme premiéru. Na stavbe sa podieľalo celkovo 18 sochárov a 12 pomocníkov," uviedol Bakoš. Celý dóm je umiestnený v kupole s priemerom 25 metrov.

Jednotlivé kupoly vytvorili Mia Bujňáková s Petrom Klímom. („Pompéznosť a tvarovú čistotu kupol sme sa po intenzívnej úvahe rozhodli stvárniť kombináciou moderných technológií a ručnej remeselnej práce. Telá všetkých ôsmich kupol sme vymysleli ako samonosné konštrukcie spojené kružnicami a rebrami. Jednotlivé časti boli potom vyrezané z polykarbonátu pomocou vodného lúča v Prešove," informovala Bujňáková.

Z dôvodu aktuálnej situácie a preventívnych opatrení pristúpili organizátori k viacerým zmenám smerujúcim k zvýšeniu bezpečnosti. „Prvou a najdôležitejšou bude vytvorenie vstupných koridorov tak, aby návštevníci mohli plynule a bez zhlukovania Tatranský ľadový dóm navštíviť. Čas strávený obdivovaním ľadovej krásy bude zároveň limitovaný rovnako ako počet osôb, ktoré budú môcť naraz do dómu vstúpiť, samozrejme iba s prekrytím dýchacích ciest," povedal manažér strediska Vysoké Tatry Lukáš Brodanský.

Ku kupole, v ktorej je dóm umiestnený, je možné dopraviť sa pozemnou lanovkou zo Starého Smokovca alebo pešo po turistickej trase. Chrám bude otvorený denne od 9.00 do 16.00 h. Počas hlavnej zimnej sezóny a vianočných sviatkov sa otváracie hodiny ešte predĺžia. Vstup je pre návštevníkov opäť bezplatný.

„Veríme, že snehová nádielka bude bohatá a návštevníci Vysokých Tatier si budú počas zimy vychutnávať nielen umenie tejto ľadovej galérie, ale aj všetky ostatné možnosti, ktoré náš región ponúka," dodala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lucia Blašková.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >