Tip na výlet Fašiangové zvyky na Kysuciach. Ochutnajte šišky aj iné dobroty na zahriatie, masky majú vstup zdarma!

TASR, pt, 2. februára 2024 o 05:43

Premýšľate, čo s víkendom? Vyberte sa do Vychylovky, pripravený je pre vás aj vašich drobcov atraktívny program. Nezabudnite si vyrobiť masky.

Cez víkend bude vo Vychylovke oslava fašiangov. Ilustračné foto.

Foto: Múzeum slovenskej dediny Martin

V nedeľu sa v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke koná veselé podujatie, Fašiangy na dedine. Priblíži tradičné zvyky našich predkov, tiež masky aj typické jedlá Návštevníci, ktorí prídu v maskách a zapoja sa do sprievodu, budú mať vstup zadarmo.

Ako uviedla vedúca správy múzea Miroslava Jančulová, milovníci sladkých dobrôt sa môžu tešiť na šišky, koláče, varené víno či čaj s rumom. "Nezabudli sme ani na pochovávanie basy a folklórne vystúpenie v podaní folklórneho súboru Bystrica z Novej Bystrice. Vo fašiangovom sprievode masiek sa objavia rozmanité postavy od zvierat až po bežné povolania," uviedla.

Tradičné masky si môžu pozrieť návštevníci počas podujatia v jednotlivých objektoch skanzenu. "Masky sme zhotovili z tradičných materiálov presne tak, ako vznikali na dedinách pod rukami našich predkov. V jednej z masiek sa budú môcť návštevníci aj odfotografovať," dodala.

Pestrosť ornamentálnej výzdoby na Kysuciach predstaví návštevníkom s využitím zbierkového a dokumentačného fondu Kysuckého múzea výstava Ornament. "Dopĺňajú ju informačné bannery so sprievodným textom a fotografiami. Pre detských návštevníkov sme pripravili aj interaktívne tabule, na ktorých si budú môcť nakresliť alebo vytvoriť z magnetov ľubovoľný ornament. Nezabudli sme ani na milovníkov Historickej lesnej úvraťovej železnice, pretože počas podujatia bude zo stanice Skanzen premávať vláčik s krytým vozňom," povedala Miroslava Jančulová.


ANKETA:

Máte radi fašiangy?

85,7%



0,0%



14,3%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >