Tieto čínske hračky nesmú pod stromček! Inšpekcia upozorňuje na nebezpečné výrobky, ľahko môžu dieťa udusiť

Gabriela Bachárová, 11. decembra 2018 o 13:25

Ak ešte vyberáte darčeky na Vianoce, vyhnite sa nebezpečným výrobkom pochádzajúcim z Číny, na ktoré v posledných dňoch upozornila Slovenská obchodná inšpekcia. Ich kompletný zoznam nájdete na www.soi.sk.

Vyzerá milo, ale je nebezpečný.

Foto: SOI

Žltý plyšový pes

Označenie ako ITEM NO: SPC 181641 H40A. Z hračky sa pri skúške ťahom oddelili obe oči, nos a prísavka so šnúrkou. Zároveň hračka nevyhovela v skúške pevnosti švov, pretože bolo možné medzi poťahový materiál na zadnej strane hlavy vložiť skúšobnú sondu. To značí, že dieťa by sa ľahko dostalo k výplňovému materiálu hračky. Pri prehltnutí či vdýchnutí malých častí alebo výplne hrozí zadusenie. Pes je žltej farby s klobúčikom červenej farby s bielymi bodkami a na vrchu hlavy má pomocou textilnej šnúrky pripevnenú prísavku.



Pištoľ so šípkami s gumenou prísavkou Soft Bullet Gun

Označenie: NO. 0619. Skúšaním sa zo striel oddelili prísavky, ktoré majú navyše malý rozmer. Hrozí riziko zablokovania dýchacích ciest, ak dieťa prísavku vdýchne či prehltne. Na hračke zároveň chýbajú tieto bezpečnostné upozornenia: „Upozornenie na nebezpečenstvá pri používaní iných striel ako tých, ktoré dodáva alebo odporúča výrobca na obale hračky“ a „Nemieriť na oči alebo tvár“.


Kočiarik s bábikou na batérie Beautiful Pram Lovely Baby Barrow

Súčasťou hračky je aj textilná bábika s mäkkou výplňou, ktorá má v prednej časti hrude umiestnenú plastovú elektronickú škatuľku, ktorá pri stlačení vydáva zvuk. V hračke sú použité tri kusy nebezpečných gombíkových batérií typu AG13, ktoré sú prístupné len jedným pohybom. Hrozí riziko požitia batérií a následného poškodenia vnútorných orgánov.

Fialový plyšový medveď s mašľou

Označenie: ITEM NO: MH 173498. Riziko zadusenia. Hračka je určená pre deti do 36 mesiacov, pričom hračky a odnímateľné súčasti hračiek pre deti do 3 rokov nesmú v akejkoľvek polohe úplne zapadnúť do skúšobného valca na malé časti. Z hračky sa pri skúške ťahom oddelili obe oči a prísavka so šnúrkou, ktoré do valca úplne zapadli. Medvedík je fialovej farby s mašľou okolo krku.


Žltá plastová kačička

Označenie: NO: 986-3. Hračka je zložená aj z troch kusov vajíčok, ktoré pri skúške úplne zapadli do valca na malé časti. Hrozí udusenie dieťaťa.


Bielošedohnedý plyšový vlk

Označenie EAN: 40290696322188. Z hračky v podobe bielošedohnedého vlka sa pri skúške ľahko oddelila textilná šnúrka s príveskom, ktoré úplne zapadli do valca na malé časti. Opäť hrozba udusenia dieťaťa. Hračka má oči a nos vyrobené z plastu a okolo krku má uviazanú textilnú šnúrku s bielym plastovým príveskom v tvare kruhu s nápisom OptraWolf z jednej strany a ivoclar vivadent® z druhej strany.


Svetlohnedý plyšový medvedík Hug me Honey

Označenie: ITEM: 291467 Y/B W18. Znovu riziko zadusenia. Hračka nevyhovela v skúške pevnosti švov, pretože ešte pred skúškami bolo možné medzi poťahový materiál na zadnej časti hlavy vložiť skúšobnú sondu. Dieťa by sa tak mohlo dostať k výplňovému materiálu hračky, čím môže prísť k zablokovaniu dýchacích ciest pri prehltnutí či vdýchnutí výplne.



Princeznovská súprava Princess Secret

Označenie: 105126. V plastovom materiáli, z ktorého je zhotovená dekoratívna taštička, bol zistený nadlimitný obsah ftalátov. Sada obsahuje čelenku, žezlo a zapletený vrkoč, ktoré sú zabalené v priesvitnej plastovej taške so saténovými uškami tyrkysovej farby.










ANKETA:

Dávate si pozor, aby ste nekupovali hračky čínskeho pôvodu?

52,0%



20,0%



24,0%



4,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >