Na čo všetko môže poslúžiť koleso, ukáže nová výstava

SITA, 31. marca 2019 o 09:42

Koleso – vedecká hračka, je názov výstavy, ktorú otvorili v týchto dňoch v Prešove. Určená je najmä deťom, ktoré sa na nej budú môcť pohrať s vyše 120 exponátmi, samozrejme, kolesovými. Vedeli ste, že koleso je staré šesťtisíc rokov?

Koleso môže byť hračkou aj nenahraditeľným prístrojom. Na ilustračnej snímke vodné koleso v Klepáči krátko pred dokončením.

Foto: PRAVDA, Ivan Majerský

Výstavu prináša Detské zážitkové centrum Aha! a prístupná bude do konca školského roka. Vystavené kolesá sú rôznych veľkostí a funkcií, okrem hrania budú môcť predovšetkým malí návštevníci zároveň objavovať a skúmať prírodné javy.

Ako informovala Zuzana Banda z prešovského zážitkového centra, interaktívna výstava je postavená na rôznorodosti kolies, ktoré sa vyrábajú z rôznych materiálov rozmanitými postupmi už vyše šesťtisíc rokov. Výstavu tvoria hračky, hry, hlavolamy a drobné experimenty, s ktorými sa každý návštevník môže pohrať a vyskúšať si, ako fungujú.

„Na tejto výstave sa dozviete všetko potrebné o kolesách, zároveň si všetko môžete vyskúšať. Prostredníctvom hry tak môžu návštevníci spoznávať prírodné zákony a vlastnosti predmetov a vedeckých hračiek, ktoré demonštrujú konkrétnu prírodnú zákonitosť, jav alebo technický fenomén,” priblížila výstavu Banda.

Cieľom je vyvolať u návštevníkov záujem o fyzikálne deje, pomôcť vnímať a chápať prírodné javy, popularizovať prírodovedné disciplíny a posúvať hranice detského porozumenia.

Vedecké hračky, fyzikálne experimenty a hlavolamy vybrali, navrhli a zhotovili dobrovoľní členovia a priatelia občianskeho združenia Vedecká hračka z Banskej Bystrice, ktoré sa interaktívnym detským výstavám venuje už 25 rokov.

„Výstava vytvorí jedinečný priestor na experimentovanie, v ktorom budeme podnecovať zvedavosť návštevníkov, ich kreativitu, unikátny prístup k riešeniu problémov i odvahu pýtať sa, aby sme podporovali rozvoj talentov a osobností. Odporúčaný vek je aspoň tri roky, avšak vítame aj tých najmenších,” doplnila Zuzana Banda.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >