Štyri najdôležitejšie prvky na podporu imunity. Viete, ktoré to sú a máte ich dostatok?

pt, 29. októbra 2023 o 06:24

Potrebné sú stále, najviac ale zrejme teraz, v jeseni. Chladné počasie, menej slnka i pohybu prináša so sebou zvýšený výskyt respiračných ochorení a pre našu odolnosť predstavuje akúsi skúšku, v ktorej mnohí neobstoja. Viete, aké sú najdôležitejšie vitamíny na podporu imunity a prečo?

Častý pobyt vonku imunitu posilňuje tiež. V letnom počasí je to jednoduché, v sychravom však trávime na čerstvom vzduchu času menej..

Foto: Shutterstock.com

Zdravotníci hovoria o štyroch základných – vitamíne C, D, zinku a seléne. Ako ich získať? „Je obzvlášť dôležité dbať na prísun vyváženej zdravej stravy s dostatočným prísunom ovocia a zeleniny, ktorá je bohatá najmä na selén, zinok a vitamíny C a D. Nezabúdajte ani na dodržiavanie pitného režimu. Kým je teplejšie, môžu to byť ovocné šťavy, v zime si môžeme spestriť deň bylinkovými čajmi,“ radí lekárka Mária Eliášová z oddelenia vnútorného lekárstva Nemocnice AGEL Zlaté Moravce v tlačovej správe.

A prečo sú tieto štyri prvky také významné?

Vitamín C je dôležitý pri hojení rán, udržiavaní zdravých kostí, zubov, kože a pri spomínanej podpore imunitného systému. Zvyšuje efektivitu bielych krviniek, pomáha pokožke vytvárať silnejšiu bariéru proti baktériám. Má schopnosť znížiť závažnosť prechladnutia. Ľudské telo si nedokáže vyrobiť vitamín C samé, musí ho získať prostredníctvom stravy. Céčko sa nachádza v citrusových plodoch (pomaranče, citróny, grepy), v zelenine, najmä v paprike či v brokolici. Odporúčaná denná dávka vitamínu C je pre dospelého 80 mg. Príjem by mali zvýšiť fajčiari, aktívni športovci, tehotné ženy a ľudia, ktorí pociťujú zvýšenú mieru stresu. Viac céčka je potrebné tiež už počas choroby, dávku možno navýšiť dlhodobo na 2000 mg denne, pri krátkodobom užívaní až na 3000 mg na deň.

Vitamín D plní dôležitú úlohu v imunitnom systéme, ľudské telo ho produkuje prirodzene za pomoci slnečných lúčov. Je dôležitý pre rast a vývoj, znižuje riziko depresie a úzkosti. Jeho znížené hladiny sú časté u ľudí žijúcich s nedostatkom slnečného svitu a sú spojené so zvýšeným rizikom infekcií. Déčko človek môže získať aj z potravín, ako sú ryby (losos, makrela, sleď) či mliečne výrobky. Dopĺňať by ho mali ľudia, ktorí trávia málo času na slnku, seniori, deti, tehotné a dojčiace ženy. Pre dospelého sa odporučená denná dávka vitamínu D pohybuje od 600IU do 4000 IU. Ideálna dávka pre posilnenie imunity je minimálne 2000 IU denne.

Zinok je dôležitý pre vývoj a funkciu imunitných buniek i pre zvýšenie ich aktivity. Ani zinok, podobne ako vitamín C, ľudské telo prirodzene neprodukuje, čo znamená, že ho musíme získavať zvonku. Nájdeme ho v hovädzom mäse, vo fazuli aj v orechoch. Maximálna denná dávka u dospelých je 15 mg, aktívni športovci si ju môžu zvýšiť až na 25 mg.

Selén tiež musíme prijímať prostredníctvom stravy. Okrem posilnenia imunity nás chráni aj pred srdcovými chorobami, pomáha zmierniť prejavy astmy. Je dôležitý pre zdravie štítnej žľazy. Je v orechoch, rybách a hovädzom mäse. Denná dávka selénu pre dospelého človeka je 55 mikrogramov. Zvýšenú potrebu, 60 až 70 mikrogramov, majú tehotné a dojčiace ženy.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >