Aká dávka paracetamolu a ibuprofénu je ešte v poriadku? Pri predávkovaní hrozia až smrteľné komplikácie

Gabriela Bachárová, 4. januára 2023 o 05:43

Bežné lieky na zníženie horúčky a proti bolesti považujeme za bezpečné a deťom i sebe ich ordinujeme bez väčších obáv. Ak sa preparáty s obsahom paracetamolu či ibuprofénu užívajú správne, nemali by uškodiť. Veľmi ľahko však môže prísť k predávkovaniu, ktoré v tých najhorších prípadoch vedie až k smrti.

Paracetamol aj ibuprofén sú vo vysokých dávkach toxické.

Foto: Shutterstock.com

Súčasná epidémia respiračných ochorení dolieha na deti a dospelých. Ochorenia majú trochu iný charakter ako po iné roky, infekcie trvajú dlhšie, horúčky sú vysoké a často sa ich nemožno zbaviť ani po viacerých dňoch.

Vysilenému pacientovi od teplôt či bolesti hlavy alebo kĺbov uľavia lieky s obsahom účinných látok paracetamol či ibuprofén. Je však veľkým rizikom jesť ich ako lentilky, pretože pri predávkovaní môžu spôsobiť vážne zdravotné komplikácie. Viete, aká denná dávka je ešte bezpečná a ako poznáte predávkovanie?

Paracetamol ohrozuje pečeň

Paracetamol účinkuje najmä proti teplote a bolesti, nájdeme ho v liekoch ako Paralen či Panadol. Odporúčaná denná dávka u detí predstavuje 10 až 15 miligramov na jeden kilogram hmotnosti. To znamená, že dvadsaťkilogramové dieťa by malo denne prijať optimálne 300 miligramov, štyridsaťkilogramové 600 miligramov.

Celková denná dávka by nemala prekročiť 60 miligramov na kilogram hmotnosti, čo značí maximálne 1 200 miligramov u dvadsaťkilogramového a 2 400 miligramov u štyridsaťkilogramového dieťaťa. Dospelí by nemali denne prijať viac ako 4 000 miligramov paracetamolu denne, čo znamená osem tabliet.

Odstup medzi jednotlivými dávkami je tiež veľmi dôležitý. Najmä u detí sa odporúča striedať medikamenty s účinnou látkou paracetamol a ibuprofén po štyroch až šiestich hodinách. Nepodávajte deťom, ale ani sebe lieky na zníženie horúčky skôr, a to ani v prípade, že predchádzajúca dávka nezabrala alebo zabrala len trochu. Hrozí predávkovanie.

Ak príde k predávkovaniu paracetamolom, zvyčajne sa do 24 hodín prejaví nevoľnosť, vracanie, spavosť, potenie. Hrozí zápal pečene a najzávažnejšou komplikáciou môže byť až jej zlyhanie. Nie sú dokonca raritné prípady, keď muselo v dôsledku predávkovania paracetamolom dôjsť k transplantácii pečene.

Myslíte si, že keď si budete dávať pozor, k intoxikácii predsa prísť nemôže? Je tu ale jedna zrada. „Veľa liekov bez predpisu i viazaných na predpis obsahuje paracetamol, hoci z názvu lieku to nie je zrejmé. Ich súčasné užívanie je nebezpečné. Pozrite si preto pozorne zloženie svojich liekov alebo sa poraďte s lekárnikom, či je možné ich kombinovať. Rôzne lieky môžu obsahovať paracetamol v rôznych formách – tablety, horúce nápoje, čapíky, sirupy. Ani tie neužívajte súčasne,“ uvádza český web Národný zdravotnícky informačný portál.

Pozor na kombináciu s alkoholom
Paracetamol nikdy neužívajte na vystrábenie sa z alkoholového opojenia. „Paracetamol aj alkohol sa odbúravajú v pečeni, ich kombinácia preto môže byť veľmi nebezpečná. Neužívajte ich súčasne, ale ani po oslave, plese. Alkohol znásobuje škodlivý účinok paracetamolu a poškodzuje pečeň,“ uvádza portál.

Ibuprofén poškodzuje tráviaci trakt

Na ibuprofén, ktorý možno dostať v tabletkách, čapíkoch či sirupoch a najčastejšie sa predáva pod obchodnými názvami Nurofen či Ibalgin, by si mali dávať zvýšený pozor deti aj dospelí trpiaci chorobami tráviaceho traktu. „Všetky formy majú vplyv na žalúdok a tráviace ústrojenstvo, ktoré zaťažujú. Môžu spôsobiť akútne či chronické poškodenie, najčastejšie žalúdočné vredy alebo krvácanie do tráviaceho ústrojenstva,“ upozorňuje portál. Nebezpečné je samozrejme najmä dlhodobé podávanie.

Ľudia, ktorí už žalúdočný či dvanástnikový vred z rôznych dôvodov mali, nesmú tieto lieky užívať vôbec. Preferujú sa iné medikamenty, ktoré tráviaci trakt viac šetria.

Opatrne by mali s ibuprofénom narábať aj ľudia trpiaci problémami so srdcom či obličkami, ďalej pacienti, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi a dokonca by sa nemal podávať ani deťom, ktoré práve prekonávajú ovčie kiahne.

V prípade horúčky je jedna dávka lieku s ibuprofénom päť až desať miligramov na jeden kilogram hmotnosti dieťaťa. To znamená, že dvadsaťkilogramové dieťa môže naraz prijať 100 miligramov ibuprofénu. Maximálna denná dávka je potom tridsať až štyridsať miligramov na kilogram, to značí u spomenutého dieťaťa 600 až 800 miligramov.

U detí nad 12 rokov (a dospelých) sa už dávky môžu zvýšiť, tri-až štyrikrát denne možno podať liek s obsahom 200 až 400 miligramov ibuprofénu, maximálne teda 1 600 miligramov. Predávkovanie poznáte tak, že postihnutého trápi nevoľnosť, môžu ho bolieť žalúdok, brucho.

Závažná intoxikácia môže poškodiť aj obličky. V ťažkých prípadoch sú prejavom otravy kŕče, bezvedomie, zástava dychu. Hrozí aj rozvrat vnútorného prostredia a v dôsledku toho smrť. Dávajte si preto na užívanie liekov proti horúčke a bolesti veľký pozor a vždy dodržiavajte odporúčané dávkovanie.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >