Stimulácia nervu pomáha malým pacientom s epilepsiou, nemusia na operáciu

gb, 21. decembra 2018 o 10:45

Stimuláciou vagového nervu bez nutnosti operácie mozgu pomáhajú lekári bratislavského Národného ústavu detských chorôb deťom s epilepsiou. Tento spôsob liečby pomohol už takmer tridsiatim detským pacientom, čo je na počet obyvateľov jeden z najv Európe veľké číslo.

Deťom s epilepsiou pomôže nová metóda liečby, stimulácia nervu.

Foto: Shutterstock.com

Stimulácia vagového nervu je nefarmakologická liečba epilepsie, ktorá spočíva v automatickom vysielaní jemných elektrických signálov do ľavého vagového nervu, ktorý vedie informácie priamo do mozgu. Je to desiaty hlavový nerv, ktorý zásobuje nervami krk, hrudník a brucho.

,,Pre lepšiu predstavu si princíp liečby môžeme prirovnať ku kardiostimulátoru. Pri liečbe epilepsie sa stimulačná elektróda pripája k nervu na krku bez potrebnej operácie mozgu. Operačný výkon trvá asi hodinu a robí ho neurochirurg. Počas operácie lekár naloží elektródy na nerv, upevní ich a spojí s generátorom, ktorý sa uloží do kožného vačku pod kľúčnou kosťou na hrudníku,“ povedal generálny riaditeľ ústavu docent Ladislav Kužela.

Pre stimuláciu je blúdivý nerv vhodným nervom z viacerých príčin. ,,Takmer neobsahuje vlákna pre bolesť a viac než 80 percent elektrických signálov vedie priamo k mozgu. Zavedenie stimulátora vagového nervu ordinujeme pacientom s epilepsiou, ktorá nereaguje na liečbu antiepileptikami,“ povedala Miriam Kolníková, prednostka Kliniky detskej neurológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Národného ústavu detských chorôb.

,,Generátor sa nastaví a spustí na automatickú 30 sekundovú stimuláciu v intervaloch každých päť minút. Okrem toho je možné urobiť ešte extrastimuláciu, ktorá sa robí priložením magnetu a môže sa spustiť hocikedy v prípade záchvatu alebo približujúceho sa záchvatu, čím sa záchvat zastaví alebo sa mu predíde a nie je potrené podať protizáchvatový liek,“ popisuje lekárka.

Efekt liečby sa nedostaví okamžite, ale v priebehu šiestich mesiacov až dvoch rokov a úspešnosť liečby je asi u jednej tretiny pacientov. Najčastejšie vedľajšie účinky sú chrapot, kašeľ a tŕpnutie. Ukazuje sa, že pri včasnom zavedení stimulácie vagového nervu je liečba účinnejšia a rovnako pozitívne ovplyvňuje ekonomické ukazovatele pri starostlivosti o pacientov s epilepsoiu.

Liečba sa významne uľahčila možnosťou implantovať stimulátor priamo neurochirurgom v Národnom ústave detských chorôb na Klinike detskej chirurgie.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa