Špargľa je chutná a veľmi zdravá, chráni srdce, znižuje depresiu. Vyskúšajte ju grilovanú

gb, 18. júna 2020 o 04:20

Špargľa, kedysi bežná zelenina, sa dnes do našich jedálničkov vracia len veľmi pozvoľna. Práve teraz jej sezóna vrcholí a ak ste ju ešte nemali na tanieri, máte skvelú príležitosť.

Grilovaná špargľa je veľká pochúťka.

Foto: Naturhouse

Špargľa nielenže skvelo chutí, ale je tiež zdraviu veľmi prospešná. „Špargľa podporuje látkovú výmenu a je rekordmanom v obsahu kyseliny listovej. Tá kontroluje hladinu homocysteínu, rizikového faktora pre vznik srdcových chorôb, rakoviny a mozgových príhod,“ vysvetľuje Petra Húsková, hlavná výživová poradkyňa spoločnosti Naturhouse. Jeden jediný gram špargle obsahuje jeden mikrogram tejto cennej biolátky, ktorá je tiež nevyhnutná pre omladzovanie buniek, krvotvorbu, produkciu hormónov, proti únave, nepokoji, depresiám, zníženému sústredeniu a predčasnému šediveniu vlasov.

Špargľa je bohatá na rutín, čo je flavonoid s protizápalovými účinkami, ktorý posilňuje cievy a chráni pred oxidačným pôsobením. Fytochemikália asparagín má zasa výrazné diuretické (močopudné) a detoxikačné účinky. „Špargľa obsahuje inulín a fruktooligosacharidy, ktoré podporujú rast prospešných baktérií v tráviacom trakte. Tradične sa používala proti zavodneniu a opuchom,“ hovorí Petra Húsková. Užitočná môže byť proti ťažkostiam spojených s predmenštruačným syndrómom.

Obsahuje provitamín A (pre sliznice, zrak a ochranu buniek), tiamín (B1 pre nervovú sústavu), riboflavín (B2 pre metabolizmus, energiu buniek, kožu, vlasy, oči), niacín (B3 pre bunkovú energiu, pocit radosti a spánok), pyridoxín (B6 pre mentálnu sviežosť a metabolizmus bielkovín), biotín (vitamín krásy pre pružnú pleť a bohaté vlasy) či kyselinu pantoténovú (pre vitalitu a farbu vlasov).

Nájdete v nej aj vlákninu, ktorá je dôležitá pre zdravé črevo, ďalej zinok (má ho viac než väčšina ostatných rastlinných potravín). Opatrne so však špargľou by mali nakladať iba ľudia s dnou. Špargľa je síce bohatá na mnoho látok, že bohužiaľ pre ňu obsahuje i mnoho purínu, ktorý chorobu zhoršuje.

Z dvadsiatich jedlých odrôd špargle z rodu asparagus je najznámejšia biela, ktorá je chuťovo o niečo jemnejšia, zelená je však výživovo bohatšia a je s ňou o niečo menej práce, pretože nemusí sa lúpať) Stačí ju umyť a odlomiť drevnaté konce. Uchovávame ju do piatich dní zabalenú vo vlhkej utierke v chladničke. Vyskúšajte si jednoduchý recept na grilovanú špargľu.

Grilovaná špargľa

Suroviny: zelená alebo biela špargľa (bielu nezabudnite ošúpať), kvalitná šunka (95 % mäsa), kapary, kvalitný syr na strúhanie

Postup: Špargľu dajte povariť na dve tri minúty do vriacej vody, potom vyberte a nechajte chvíľu vychladnúť. Špargľu následne zabaľte do plátkov šunky: hrubšie stonky špargle baľte jednotlivo, tenké stonky môžete baliť po dvoch až troch kusoch. Obalenú špargľu poukladajte do zapekacej misky, pokvapkajte trochou olivového oleja a dajte zapiecť do rúry na desať minút na 180 stupňov. Chvíľu pred dopečením posypte kaparami a strúhaným syrom a nechajte ešte tri až päť minút dopiecť, aby sa syr roztiekol.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >