Smolenický zámok bude cez prázdniny otvorený každý deň

SITA, 5. júla 2020 o 04:45

Zámok, ktorý slúži ako Kongresové centrum Slovenskej akadémie vied, je väčšinu roka pre verejnosť zatvorený, počas letných prázdnin však bude otvorený. Denne od desiatej do šiestej až do konca augusta.

Zámok v Smoleniciach.

Foto: Shutterstock.com

Vstupy do interiéru so sprievodcom budú každú hodinu. V prípade skupinových návštev môžu byť intervaly medzi vstupmi aj kratšie. Podmienkou pre vstup je ochrana dýchacích ciest rúškom a dezinfekcia rúk. V jednej skupine môže ísť do interiéru najviac 40 ľudí, na prehliadke zámku môžu byť najviac dve skupiny súčasne. Informovalo o tom Kongresové centrum Slovenskej akadémie vied, správca zámku.

Smolenický zámok patrí k najmladším na Slovensku, preto nemá veľa historických artefaktov. Jeho najväčším lákadlom je výstup na 33 metrov vysokú zámockú vežu, ktorá ponúka výhľad na okolie. Sprievodcovia návštevníkom ukážu aj jednotlivé zámocké salóniky. Zaujímavosťou pre turistov je izba, v ktorej pred polstoročím dve noci spal vtedajší najmocnejší muž Sovietskeho zväzu Nikita Chruščov. Zámok je len jedným z turistických lákadiel Smoleníc, ďalším je napríklad jaskyňa Driny, jediná pre verejnosť sprístupnená jaskyňa v západnej časti Slovenska.

Smolenický zámok je postavený na mieste stredovekého hradu. Nachádza sa na úpätí Malých Karpát nad obcou Smolenice v Trnavskom okrese. S prestavbou hradu začali v polovici 19. storočia jeho poslední majitelia Pálffyovci, ktorí z neho zachovali iba časť vonkajšieho opevnenia. V roku 1945 sa majiteľom zámku stal štát, prevzala ho Slovenská národná rada a zvolila si ho za svoje letné sídlo. Od roku 1953 ho využíva Slovenská akadémia vied ako kongresové centrum na rôzne stretnutia vedcov.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >