Slzy, mdloby, závraty... Čo všetko môže byť predzvesťou tehotenstva

Patricia Poprocká, 28. decembra 2018 o 05:52

Tisnú sa vám slzy do očí pri pozeraní romantického filmu, alebo hoci len pri pohľade na krásnu prírodnú scenériu? Nemusíte sa báť, že starnete alebo strácate rozum, aj takáto navonok banalita môže signalizovať, že čakáte bábätko.

Predtým, než tehotenstvo potvrdí test, môže žena cítiť množstvo nenápadných zmien, prvé príznaky.

Foto: shutterstock.com

Silné emócie sú jedny z neistých príznakov tehotenstva, ktoré udáva vo svojej knihe Tehotenstvo v obrazoch aj primár prenatálneho centra Pro Care MUDr. Michal Holáň.

Ako pripomína, príznaky sú subjektívne pocity, neisté ukazovatele, ktoré nemôžu byť dokázateľné. Predsa sú ale prípady, kedy príznaky neklamú a ženám veľa napovedia.

Napríklad speváčka Jana Kirschner takto začala tušiť svoje prvé tehotenstvo. „Cítila som, že sa niečo deje. V polovici júna sme boli na výlete na anglickom pobreží. Jedno ráno sme sa prechádzali cez krásne lúky, všetko bolo zaliate slnkom a uprostred sa tam páslo pár kravičiek. Keď som zbadala túto scenériu, tak mi z ničoho nič vyhŕkli slzy! Mne! Pri pohľade na tú rodinku pasúcich sa kráv! Vtedy som prvýkrát začala tušiť, že niečo asi nie je úplne v poriadku. Nie som zvyknutá na takéto reakcie. Celý deň som bola akási nesvoja a veľa som toho nenarozprávala,“ opísala v apríli 2011 pre Čas pre ženy.sk.

Zmeny nálad doktor Holáň v spomínanej knihe vysvetľuje zmenami hladiny hormónov, ku ktorým v tehotenstve dochádza. „Asi u 20 percent žien sa v tehotenstve vyskytujú depresie. Nie je výnimkou, že sa žena cíti dobre a o minútu má slzy na krajíčku,“ uvádza.

Okrem nálady ako na hojdačke môže byť rovnako príznakom tehotenstva aj nevysvetliteľná zlosť či beznádej. „Žena môže cítiť negatívne emócie bez akejkoľvek zjavnej príčiny,“ pripomína Michal Holáň.

„Mne sa to stalo na letnej dovolenke, kde sme boli s manželom a dvomi deťmi. Všetko bolo výborné, more, ubytovanie, voľný čas, hry s deťmi, bola som však stále veľmi nervózna. Nevedela som to vysvetliť, cítila som nepokoj. Aj som manželovi hovorila, že sa cítim nie vo svojej koži a neviem prečo, no že by som mohla byť tehotná, mi nenapadlo. Až keď som doma začala zvracať, pochopila som,“ opisuje aj Anna, dnes už matka troch detí.

Citlivejšie vône i chute


Ďalšími prvými prejavmi očakávania bábätka sú už známejšie príznaky, s ktorými sa stretla väčšina žien – napríklad nutkanie na vracanie, nadmerná únava, či zmena vnímania vôní a chutí.

„Zrazu mi začal prekážať manželov parfém, nezniesla som ani vôňu čerstvého pečiva. Napínalo ma z nej,“ spomína na svoje tehotenstvo Andrea. Iné ženy zasa jedia to, čo nikdy predtým. „Celé tehotenstvo som mala chuť na vlašský šalát. Na taký ten nezdravý, s majonézou... Odolala som však,“ hovorí zasa Gabriela.

Nadmernú únavu cítia niektoré ženy počas celého prvého trimestra. Spôsobuje ju prudký nárast hladiny tehotenských hormónov, ktoré znižujú hladinu cukru a krvný tlak. Sú však aj ženy, ktoré tehotenstvo znášali od začiatku veľmi dobre. Napríklad atlétka Lucia Klocová behávala až do siedmeho mesiaca. „Okrem okamihu, keď nastali kontrakcie a malý bol za dve hodiny na svete, som ani nevedela, čo to je byť tehotná,“ povedala v nedávnom rozhovore pre ahojmama.sk.

MUDr. Michal Holáň za neistý príznak tehotenstva označuje aj zvýšené slinenie, ktorého príčina nie je známa a častejšie močenie. „To je spôsobené zväčšením maternice, ktorá tlačí na močový mechúr, čo vedie k zníženiu kapacity,“ vysvetľuje v knihe.

Posledným neistým príznakom tehotenstva je sklon k závratom a mdlobám, ktorý podľa Michala Holáňa pociťuje viac ako polovica žien. Aj keď to navonok vyzerá nebezpečne, nebezpečné nie sú, ak netrvajú dlhší čas. „Počas tehotenstva sa objemovo zväčšuje krvné riečisko matky, čo má za následok pokles krvného tlaku a tým aj zhoršené zásobenie mozgu krvou. Nízky tlak spôsobuje závraty, nevoľnosť, čierňavu pred očami až mdloby,“ približuje v knihe Tehotenstvo v obrazoch.


ANKETA:

Čo bolo vaším prvým príznakom tehotenstva?

33,3%



16,7%



20,8%



6,3%



8,3%



14,6%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >