Zrod života za deväť mesiacov priblížia jedinečné fotografie v knihe Tehotenstvo v obrazoch

pt, 6. decembra 2018 o 09:47

Ako vyzerá bábätko v brušku? Ako z neviditeľných dvoch buniek vznikne maličký človiečik? Zázrak zrodenia života za 40 týždňov ukazuje prostredníctvom reálnych fotografií nová kniha primára prenatálneho centra Pro Care Michala Holáňa Tehotenstvo v obrazoch.

Knihu pokrstila herečka Monika Hilmerová a operný spevák Miroslav Dvorský. V strede hlavný autor knihy Michal Holáň.

Foto: Vydavateľstvo Fortuna Libri

Okrem množstva jedinečných fotografií z moderných 3D ultrazvukov prináša aj mnohé odborné vysvetlenia javov, ktoré súvisia s tehotenstvom, pôrodom aj zdravotným stavom bábätka.

Kniha podrobne opisuje jednotlivé týždne tehotenstva, vek plodu v maternici prepočítava na týždne i dni, vysvetľuje, čo všetko už bábätko dokáže vnímať, ako aj to, ako sa asi cíti budúca mamička, prečo sa tak cíti a čo sa deje s jej telom. Načrtáva možné ťažkosti a zároveň aj ich riešenia. Napríklad – prečo môžu ženy trpieť v 29. týždni nespavosťou, a rady, čo by im mohlo pomôcť, alebo ako zmierniť bolesti v chrbte.

„Chceli sme touto knihou podporiť mladé rodiny, aby vedeli, čo ich čaká, aby sa tešili, aby videli, čo v ktorom týždni dieťa dokáže, aké veľké je. Má navodiť pozitívnu atmosféru," priblížil pre TASR zámer knihy jej hlavný autor. Michal Holáň ju pripravoval dva roky s kolegami z oblasti prenatálnej diagnostiky, gynekológie a pediatrie - Jánom Dlhopolčekom, Monikou Antošovou, Janou Bočovou, Hanou Kolmanovou a Miroslavou Bahovou.

Samostatná kapitola je venovaná aj zdravotným problémom bábätka, na fotografiách sú prehľadne znázornené napríklad srdcové defekty, rázštepové chyby, dvojcievny pupočník, či Downov syndróm.

Počas deviatich mesiacov tehotenstva zvonku pozorujeme, ako nám rastie brucho, vďaka knihe sa dozvieme aj to, ako to za ten čas vyzerá vnútri. Kniha ukazuje život aj výzor bábätka v brušku, jeho grimasy, končatiny, prináša aj vysvetlenia o tehotenstve, pôrode, šestonedelí, dojčení, možných komplikáciách. Zdôrazňuje aj význam bondingu, teda kontaktu koža na kožu matky s bábätkom po narodení.

Vydalo ju vydavateľstvo Fortuna Libri a už je aj na pultoch predajní.

Kniha Tehotenstvo v obrazoch prináša vyše 300 unikátnych fotografií z ultrazvuku.

Foto: Vydavateľstvo Fortuna Libri





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >