Dokonale umyté okná. 5 rád, ako na to

Gabriela Bachárová, 27. mája 2019 o 11:48

Nestihli ste ešte na jar umyť okná? Je najvyšší čas. Tentokrát jednoducho a účinne.

Na umývanie okien s úsmevom.

Foto: Shutterstock.com

Mať perfektne čisté okná je malá veda. Ako na to?

1. Je zamračené? Pustite sa do umývania

Nezdá sa to, ale počasie, pri ktorom okná umývate, je pre dokonalý výsledok podstatné. Žiadny extrém nie je dobrý. Ak praží slnko, zostanú na nich šmuhy, pretože voda sa za slnečného počasia rýchlo vyparuje. Nehovoriac o tom, že kvôli slnečnému svitu dobre neuvidíte na miesta, ktoré nie sú perfektne čisté. Úplne nevhodné je mrazivé počasie, kedy voda zamŕza. Teplota, pri ktorej sa môžete pustiť do práce, je asi päť stupňov nad nulou a vyššie. Dôležité je, aby bolo pod mrakom.

2. Dbajte na bezpečnosť

Keď umývate okná, nemalo by na nich stáť nič, čo by vám mohlo prekážať a spôsobiť úraz. Ak máte okná vysoko, stúpajte si len na pevnú stoličku alebo použite rozkladací rebrík. Nestabilný nábytok v žiadnom prípade nepoužívajte. Pri samotnom umývaní sa príliš nenakláňajte z okna, stačí menšia nevoľnosť či zatočenie hlavy a úraz môže byť na svete.

3. Očistite okolie okien

Pred samotným umývaním okien očistite ich okolie. Ako prvé zbavte steny a strop prachu a pavučín, potom sa vrhnite na garnýže a parapety, pokračujte žalúziami a nakoniec umyte rámy okien. Na toto všetko vám bude stačiť jarová či mydlová voda. Jej teplota by nemala byť príliš horúca ani studená, najvyššie mycie účinky má vlažná voda, okolo tridsiatich stupňov Celzia.

4. Umývajte ako profesionáli

Ak chcete okná umývať ako profesionáli, budete na to potrebovať tri veci. Sú nimi takzvaný rozmyvák, stierka a handrička z mikrovlákna. Rozmyvák je návlek na stierku s hustým chlpom, ktorý sa dá bežne zohnať v drogérii. Na rozmyvák nastriekajte prípravok na umývanie okien a krúživými pohybmi ho rozotrite po okne, až vznikne pena. Potom si na pomoc vezmite stierku s gumovým okrajom a umývací prostriedok z okna dôkladne zotrite. Ak máte veľmi špinavé okno, môžete ho ešte pred zotretím umyť čistou vodou. Na záver okno vyleštite mikrovláknovou utierkou. Niekomu sa veľmi namiesto handričky osvedčuje použiť obyčajné silonky, prípadne môžu dobrú službu urobiť aj noviny.

5. Vsaďte na prírodu

Ak nechcete na čistenie okien používať bežnú chémiu, môžete zvoliť šetrnejšie prípravky, ktoré zoženiete hlavne v predajniach so zdravou výživou. Ďalšou možnosťou je vytiahnuť zo špajze ocot. Na liter vody použite hrnček octu a okná jednoducho umyte. Ak sú okná veľmi špinavé, otrite ich najskôr rozkrojenou cibuľou a potom ich umyte nezriedeným octom.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >