Školy vedú žiakov k zdravému stravovaniu, v druhom polroku sa bude preberať pitný režim

TASR, gb, 2. februára 2019 o 20:23

Úplnou novinkou projektu Viem, čo zjem, ktorý žiakov vzdeláva v zdravej výžive, je v druhom polroku interaktívna digitalizovaná lekcia, v ktorej žiaci získajú vedomosti o význame vody v ľudskom tele, prečo je také dôležité dodržiavať pitný režim a tiež akými spôsobmi môže telo signalizovať nedostatok tekutín.

Aj deti by mali poznať zásady správnej výživy.

Foto: Shutterstock.com

V závere lekcie je pripravená hra, v ktorej si žiaci preveria svoje vedomosti o tom, ktoré druhy nápojov sú pre naše zdravie najvhodnejšie. „ Uvedomujeme si, že dnes už pri výučbe nestačí len pasívne prijímanie informácií zo strany detí, preto sme sa rozhodli projekt zatraktívniť pridaním interaktívnej lekcie. Keďže výučba o zdravej strave a správnom pitnom režime by nemala byť pre deti zaťažujúca, je len správne, aby sa o týchto témach učili hravou formou," vysvetľuje Ľubica Novotná, manažérka pre korporátne záležitosti Nestlé Slovensko.

Pitný režim je jednou z lekcií, ktorou školy vo svojej réžii nadväzujú na úvodnú prednášku, ktorú absolvovali s lektormi z regionálnych pracovísk Úradu verejného zdravotníctva SR. Na výber majú aj témy známe z predošlých ročníkov, ako je Hygiena potravín, Ovocie a zelenina a Riziká zlého stravovania, tentokrát sú však k dispozícii s novým obsahom a materiálmi.

V nasledujúcich mesiacoch sa budú môcť zapojené školy zúčastniť aj na dobrovoľných aktivitách: súťažiach a pohybovej aktivite. Za tie môžu získať body a okrem vecných cien tak hrať aj o hlavnú cenu, ktorou je príspevok 500 eur na cvičebné pomôcky.

V prvom polroku sa uskutočnili prednášky pre 8 300 žiakov z 82 základných škôl. Hlavné slovo mala pestrá strava a jej dôležitosť v jedálnych lístkoch detí.

Projekt Viem, čo zjem je súčasťou globálneho programu Nestlé pre zdravie detí, ktorý sa od roku 2009 postupne rozšíril do 84 krajín sveta a doteraz sa na ňom zúčastnilo približne 8 miliónov detí. Na slovenských školách funguje už tretí rok. Deťom prináša informácie, vďaka ktorým sa lepšie orientujú v tom, čo je pre ich zdravie prospešné a čo im naopak môže uškodiť.

Odborným partnerom projektu je Úrad verejného zdravotníctva SR, realizuje sa s odporúčaním Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Viac informácií o projekte je dostupných na internetovej stránke www.viemcozjem.sk.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >