Školy v Liptovskom Mikuláši usilujú o vznik dažďových záhrad

TASR, gb, 8. októbra 2018 o 18:36

Vo viacerých školách v Liptovskom Mikuláši by už na jar budúceho roka mohli vzniknúť záhrady bohaté na rastlinstvo, vtáctvo a hmyz. Mesto sa rozhodlo zapojiť do projektu na vytváranie takzvaných dažďových záhrad.

Dažďové záhrady budú v deťoch pestovať lásku k prírode.

Foto: Shutterstock

Ak Liptovský Mikuláš získa peniaze z eurofondov, záhrady by mohli vzniknúť v areáloch Základnej školy M. Janošku, ZŠ M. Rázusovej-Martákovej, ZŠ a materskej školy Demänovská, ZŠ s MŠ Okoličianska, MŠ Palúčanská, MŠ Ondrašovská a Základnej umeleckej školy J. L. Bellu. Sú to školské zariadenia, ktoré majú na vznik dažďových záhrad technické možnosti. Záhrady sú určené na zachytávanie dažďovej vody.

„Záhrady vytvoria samostatný biotop a zapojíme ich aj do vyučovacieho procesu. V deťoch tak chceme pestovať lásku k prírode a pripraviť ich na riešenie rozličných problémov v oblasti ochrany prírody,“ uviedla hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková. Ako dodala, existencia dažďových záhrad zároveň prispeje k udržateľnosti klímy, zavlažovaniu, zvlhčovaniu ovzdušia i k zadržiavaniu vyparenej vody v lokalite.

Mesto chce podať žiadosť na projekt dažďových záhrad v meste v novembri. Podľa hovorkyne je technické riešenie jednoduché, nevyžaduje si významné stavebné zásahy a prevádzka školských zariadení nebude nijako obmedzená.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >