Deti si v školách samé vyrábajú desiate. A vravia, že im chutia viac ako tie z domu!

TASR, gb, 29. novembra 2018 o 14:37

Najobľúbenejšou aktivitou detí v rámci celoštátneho projektu Pestrá strava je príprava vlastných desiat, keď si samy nakupujú suroviny, študujú recepty, miešajú si nátierky a cestovinové šaláty a vymýšľajú aj ich prezentáciu a obal.

Toto jedlo sme si pripravili sami!

Foto: Pestrá strava

„Deti sú nadšené, pretože je to hravá aktivita. Na začiatku sa učia, že pri varení treba dodržiavať hygienu, dať si nejakú zásteru a čiapku, umyť si ruky. Baví ich už to, že môžu chytiť nôž a ošúpať cibuľu, nakrájať pór alebo paradajku,“ hovorí Miriam Varšová, koordinátorka projektu Pestrá strava na Slovensku. Jedlo, ktoré si deti pripravia samy, im vraj aj viac chutí a pochvália sa ním doma.

„Počas roka robíme stále tie isté recepty, ale v každej triede chutia inak. Pretože deti do toho dávajú srdce a ochucujú veľmi rôznym spôsobom,“ popisuje Miriam Varšová. Rodičia a pedagógovia podľa nej boli zo začiatku nedôverčiví, ale teraz sa už učitelia často zaujímajú o to, kedy bude Pestrá strava aj v ich triede. Tiež kuchárky prichádzajú a pýtajú si recepty.

Projekt Pestrá strava sa snaží zmeniť stravovacie návyky detí na základných školách. „Vzdelávame ich, aby vedeli rozoznať kvalitné potraviny, aby si vedeli samy vytvoriť zdravé jedlá a neboli pri ich príprave pasívne," priblížila Ivana Bednářová Častvajová, zakladateľka projektu Pestrá strava, ktorý v Českej republike funguje piaty rok.

Odborníci dúfajú, že aj tento projekt bude viesť k zníženiu detskej obezity. Podľa diabetologičky a internistky Kataríny Černej v česko-slovenskej populácii ma nadváhu 13 percent chlapcov a 12 percent dievčat. Obéznych je šesť percent chlapcov a 5,6 percenta dievčat. Pritom obezita nie je len estetickým problémom, ale deti môžu byť pre ňu šikanované a v budúcnosti mať ďalšie zdravotné problémy, napríklad endokrinné ochorenia, problémy so srdcom alebo cukrovku. Ženám hrozia problémy s menštruáciou, tehotenstvom a pôrodom a mužom s potenciou.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >