Školáci z Michaloviec majú vyučovanie uprostred koní a kráv

TASR, 12. septembra 2020 o 04:50

Pokoj a pozitívne podnety má priniesť vyučovanie na ranči, s ktorým Základná škola na Školskej ulici v Michalovciach začala tento týždeň. V prostredí ranča Klokočina pri obci Klokočov neďaleko Michaloviec zasadli vo štvrtok po prvý raz do lavíc na celodenné vyučovanie žiaci druhého ročníka.

Deti sa naučia aj jazdectvu.

Foto: TASR

Ako povedal riaditeľ školy Miroslav Mach, uprostred koní, kráv, mini oviec, mini kôz a lám sa budú učiť žiaci druhého až štvrtého ročníka raz za mesiac, prváci na ranči absolvujú blokové vyučovanie jazdectva.

„Stavili sme na to, že každá škola v Michalovciach je špecializovaná na nejaký šport a my sme k svojim - hokeju a plávaniu - chceli ešte niečo pridať. Jazdectvo nie je nikde na Slovensku, takže budeme osobití," priblížil riaditeľ školy Miroslav Mach hlavný dôvod, prečo sa s majiteľmi ranča dohodli na dlhodobej spolupráci. Ako doplnil, nápad preniesť vyučovanie do prírody má aj ďalší rozmer.

„Sme sídlisková škola. Nie každý zo sídliskových detí má prístup k prírode a prostredie je určite podnecujúce. Bude to pre nich určite zmena," vysvetlil, pričom poukázal i na skutočnosť, že školu tiež navštevujú deti s poruchami správania a tiež s poruchami autistického centra, ktoré budú profitovať z hipoterapie, ktorú ranč takisto poskytuje.

„Dnes je problém, ako deti zaujať, aby sa v škole sústredili, aby vnímali učenie. Preto vznikla myšlienka sprostredkovať im školu hrou, vsunúť výučbu priamo do prírody, medzi zvieratá, stromy, kvety," priblížila Slávka Molčányiová, ktorá spolu s manželom ranč Klokočina prevádzkuje tretí rok.

Aby deti z pobytu v prírode získali čo najviac, pripravili pre ne i náučný chodník, na ktorom sa z informačných tabúľ deti zároveň o všetkých zvieratách, ktoré sa na ranči nachádzajú, dozvedia o ich výške, hmotnosti, veku dožitia či strave. "Chceme vybudovať aj malý skleník, kde by si decká vedeli dopestovať nejaké rastlinky, a náučný chodník by sa mal v budúcnosti venovať nielen faune, ale aj flóre, aké rastliny a stromy v okolí rastú," doplnil Marcel Molčányi.

Keďže hlavnou myšlienkou manželov pri ujatí sa areálu bývalého hospodárskeho dvora bolo rozvíjať u detí a mládeže lásku k prírode, koňom a jazdectvu, ranč spolupracuje i s miestnou špeciálnou školou pre deti s poruchami autistického spektra, ktoré sem chodia na hippotereapiu, ale i so Strednou odbornou školou obchodu a služieb v Sobranciach. Ako potvrdil jej riaditeľ Michal Gič, v rámci duálneho vzdelávania sa majú na ranči prakticky vzdelávať štyria prváci z odboru agropodnikanie. Ranč sa tiež zapojil do projektu Erazmus+, od ktorého očakáva príchod zahraničných študentov na polročný vzdelávací pobyt.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >