Rozšíril sa málo známy vírus, pre deti môže byť závažnejší ako covid. Viaceré skončia so zápalom pľúc v nemocnici

Gabriela Bachárová, 20. októbra 2021 o 04:15

Pre epidemické opatrenia boli deti mesiace chránené pred infekčnými ochoreniami, ktoré s uvoľnením začali opäť naberať na sile. „Výpadok“ spôsobil, že priebeh infekcií môže byť závažnejší ako v minulosti. Aj na Slovensku sa podobne ako inde vo svete rozšíril menej známy RS vírus (respiračný syncyciálny vírus), ktorý ohrozuje najmä malé deti.

RS vírus môže dieťa priviesť až do nemocnice.

Foto: Shutterstock.com

Zatiaľ čo bežne sezóna RS vírusu vrcholí v januári, tento rok začali počty chorých u nás aj vo svete rásť už v lete. Napríklad vedci v japonskom Tokiu zaznamenali najväčší ročný nárast prípadov RS vírusu od začiatku monitorovania v roku 2003. Zvýšený výskyt potvrdila nedávno v článku na našom webe aj Elena Prokopová, detská lekárka a hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast. Ako uviedla, „tento vírus spôsobuje obštrukčné zápaly dýchacích ciest, ktoré sa prejavujú sťaženým dýchaním. Typický preň je štekavý kašeľ".

RS vírus je hrozbou najmä pre najmenšie deti do šiestich mesiacov veku, ťažký priebeh hrozí ďalej u predčasniatok, detí s chorobami srdca a pľúc, rovnako u detí s oslabenou imunitou alebo s nervovosvalovým ochorením. Väčšina detí sa vírusom nakazí do dvoch rokov, počas života sa to môže ešte zopárkrát zopakovať. Viac ohrození sú z hľadiska pohlavia chlapci. U dospelých by si mali dávať pozor seniori, platí však, že väčšina dospelej populácie si nákazu ani nevšimne a prejde ňou bezpríznakovo.

Deti si zväčša vírus „odskáču“ nádchou a kašľom v domácom prostredí, u niektorých sa ale môžu objaviť výrazné dýchacie ťažkosti, v závažných prípadoch až bronchiolitída (zápalové ochorenie stien dolných úsekov dýchacích ciest, najmä takzvaných terminálnych bronchiolov) a pneumónia (zápal pľúc). „Približne jedno až dve percentá detí mladších ako šesť mesiacov musia previezť do nemocnice,“ uvádza v článku o RS víruse spravodajský server www.bbc.com.

V nemocnici musia deťom nasadiť kyslíkovú terapiu, niekedy je nutné malých pacientov kŕmiť sondou. Po niekoľkých dňoch liečby v nemocnici sa stav väčšiny z nich zlepší, avšak môžu sa objaviť dlhodobé následky napríklad v podobe astmy.

„Najväčší relatívny nárast prípadov je u detí vo veku jedného roka, ktoré minulú jeseň a zimu sezónu RS vírusu vynechali," uviedli pre server predstavitelia štátnej organizácie Public Health England. „Detské nemocnice očakávajú nárast prípadov RS vírusu a bronchiolitídy, ktorú spôsobuje, a začínajú sa už aj o pacientov starať,“ potvrdila Sophia Varadkar, zástupkyňa riaditeľa v nemocnici Great Ormond Street Hospital for Children v Londýne.

Podľa nej môže byť RS vírus u detí závažnejším problémom ako Covid-19. „Ten pre deti vo všeobecnosti nebol významnou chorobou. Veľa detí sa síce necítilo dobre, ale RS vírus je potenciálne závažnejšia choroba,“ zdôraznila.

Vedci si kladú otázku, prečo sa po uvoľnení protiepidemických opatrení začal tak veľmi šíriť práve RS vírus a nie napríklad chrípka. Odpoveď na to zatiaľ nemajú, očakáva sa však, že na konci roka sa chrípka vráti v netušenej sile, pričom pre ľudí môže byť zvlášť nebezpečné, ak sa zároveň nakazia chrípkou aj covidom.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarPetertuharsky 20. októbra 2021 o 06:19

    Až na to, že vírus sa rozšíril ešte PRED uvoľnením opatrení. Článok o vysokej chorobnosti na RSV u detí tu bol už 24.9, rúška v školách boli zrušené až 4.10.
    » ahojmama.pravda.sk/clanky/deti-zaplnili-cakarne-pediatrov-...


    Kdepak soudruzi udělali chybu? Ako to, že tie skvelé opatrenia nezabránili rozšíreniu vírusu? A ak nezabránili šíreniu RSV, tak prečo máme veriť, že bránia šíreniu koronavírusu?

    COVIDbyro len strieľa nezmyselné opatrenia od pása.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >