Rodičia ťažko chorého dieťaťa odmietajú transfúziu, boja sa, že dostane krv očkovaného

TASR, 7. decembra 2022 o 04:15

Štvormesačné dieťa potrebuje urgentnú operáciu srdca, avšak chirurgický zákrok museli odložiť. Rodičia nechcú, aby dostalo krv, ktorá by mohla pochádzať od darcu očkovaného vakcínami mRNA.

Rodičia odmietajú transfúziu od očkovaného.

Foto: Shutterstock.com

Novozélandské úrady začali boj o opatrovníctvo vážne chorého dieťaťa, ktorého rodičia nechcú lekárom dovoliť, aby pristúpili k život zachraňujúcej operácii. Obávajú sa totiž, že darcovia krvi mohli byť očkovaní proti chorobe Covid-19. Štvormesačné dieťa potrebuje urgentnú operáciu na odstránenie srdcovej poruchy známej ako stenóza (zúženie) pľúcnej chlopne.

Zdravotnícke orgány žiadosť rodičov o transfúziu krvi od neočkovaného darcu zamietli. Novozélandská transfúzna služba nerozlišuje medzi darcami očkovanými alebo neočkovanými proti covidu, pretože použitie krvi zaočkovaného darcu nepredstavuje pre operovaného žiadne dodatočné riziko.

Úrady chcú prevziať čiastočnú starostlivosť o dieťa a ponechať rodičom zodpovednosť za nemedicínsku starostlivosť, čo by malo umožniť, aby sa chirurgický zákrok uskutočnil. Novozélandský zdravotný úrad uviedol, že po rozhovoroch s rodinou podal na súd žiadosť o opatrovníctvo s ohľadom na najlepší záujem dieťaťa.

Reakcia Nového Zélandu na pandémiu covidu je všeobecne považovaná za jednu z najúspešnejších na svete: krajina mala nízku smrtnosť na toto ochorenie aj pred spustením očkovacieho programu. Epidemiologické opatrenia na Novom Zélande zahŕňali aj prísne cestovné obmedzenia a lockdowny a vyvolali aj obavy z narušenia občianskych slobôd, čo podnietilo vznik malých, ale dôrazných skupín proti očkovaniu a obmedzovaniu slobôd.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >