Punč patrí k sviatkom.
Foto: Shutterstock.comPunč s rumom
Pre dve osoby budete potrebovať:2 pomaranče
1 citrón
60 g pieskového cukru
300 ml vody
10 cl rumu
zopár hrebíčkov
kúsok škorice
Postup:
Citrón a pomaranče vymačkajte a šťavu preceďte cez jemné sitko. Cukor rozmiešajte vo vode, pridajte kúsok pomarančovej a citrónovej kôry, škoricu a hrebíčky, zahrejte na bod varu a odstavte. Nechajte päť minút lúhovať. Potom prilejte citrusové šťavy a znovu priveďte k varu. Do dvoch hrnčekov odmerajte rum a cez cedník vlejte pripravenú zmes. Podávajte horúce.
Punč pre deti
Pre 3 deti budete potrebovať:500 gramov kompótovaného ovocia podľa chuti
1 pomaranč
1 vanilkový lusk
3 ks badiánu
2 celé škorice
1 lyžica hrozienok
2 hrnčeky jahodového čaju alebo iného ovocného
Postup:
Kompótované ovocie a pomaranč nakrájajte na kúsky. Nálev z kompótu nalejte do hrnca, pridajte vanilkový lusk, škoricu a badián a varte 10 minút. Po desiatich minútach kompót zhustne. Pridajte hrozienka a varte ešte päť minút. Odstavte, pridajte lusk, prilejte ovocný čaj a nakrájané ovocie. Hneď servírujte.
(Recepty pochádzajú z knihy Jany Florentýny Zatloukalovej Vánoční kuchařka a z receptov reťazca Tesco)